26.10.11

Κεφαλαιακή επάρκεια 9% έως 30/6 για τις τράπεζες

Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ μπορεί να δώσουν εγγυήσεις στις τράπεζες που ψάχνουν για χρηματοδότηση, προκειμένου να αποφύγουν την πιστωτική κρίση και να μπορέσουν να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορούν να  στραφούν σε δάνεια από το EFSF, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταδίδει το Reuters.

Στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος αναφέρεται επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς τη διανομή μερισμάτων και στα μπόνους που δίνουν μέχρις ότου επιτύχουν τους κεφαλαιακούς στόχους, ενώ για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, οι τράπεζες θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της μετατροπής του χρέους σε μετοχές.

Επίσης, υπάρχει ευρεία συμφωνία σε ότι αφορά την απαίτηση οι τράπεζες να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια στο 9%, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012. Στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος, πάντως δεν γίνεται αναφορά για το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμένης προσέγγισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά τις εγγυήσεις των τραπεζών, ενώ επισημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν εγγυήσεις για πιο άμεση στήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/663785/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: