26.10.11

Ετοιμη να επενδύσει στο EFSF η Κίνα - η Αργεντινή δεν θα συμμετάσχει

Έτοιμη να επενδύσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι η Κίνα, όπως προκύπτει από δηλώσεις ευρωπαίων διπλωματών λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το Πεκίνο θέλει να επενδύσει στο Ταμείο δημιουργώντας μια αυτόνομη επενδυτική οντότητα, ανέφερε διπλωμάτης, προσθέτοντας πως οι άλλες αναδυόμενες δυνάμεις (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Ταμείο.
Αλλος διπλωμάτης δήλωσε πως η Αργεντινή έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσωση της ευρωζώνης.
Οι διπλωμάτες δεν διευκρίνισαν πάντως σε ποιο ύψος θα φτάσει η συμμετοχή της Κίνας. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναμένεται να αναχωρήσει για το Πεκίνο μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα έχει «ανοικτή στάση» και «θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους πολλούς τρόπους συνεργασίας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily, οι αναδυόμενες χώρες και κυρίως η Κίνα συμφωνούν να συμμετάσχουν σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο αρωγής μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε σημερινό δημοσίευμά της, «η συμφωνία (των αναδυομένων) μπορεί να περιληφθεί στο τελικό ντοκουμέντο της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών» αν η Σύνοδος των Βρυξελλών αποφασίσει να ανοίξει αυτό το ταμείο σε εξωτερικούς ιδιώτες και δημόσιους επενδυτές.
Στην περίπτωση αυτή, η Κίνα, η οποία έχει ήδη στην κατοχή της περίπου 500 δισ. δολάρια ευρωπαϊκού κρατικού χρέους και διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων, θα βρισκόταν σε καλή θέση για να επενδύσει στο EFSF.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2079843

____________________________________________

Σε λίγα χρόνια η ντόπια κυβέρνηση θα αρνείται να επενδύσει στην ..Φινλανδία!!!

No comments: