26.10.11

ΔΟΨ 26-Οκτ-2011

ΔΟΨ: Βαρύ το τίμημα της απρονοησίας

Το ελληνικό πρόβλημα μοιάζει να έχει εισέλθει σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι μεγάλο και οι επιπτώσεις του σοκαριστικές για την ελληνική κοινωνία.

Οι βεβαιότητες με τις οποίες ζήσαμε επί δεκαετίες προφανώς σβήνουν. Είτε εντός της ευρωζώνης, είτε εκτός αυτής, η δοκιμασία για τους ασφαλισμένους, για τους μετόχους, γενικώς για τους επενδυτές τίτλων και ακινήτων, για όσους μια ζωή εργάζονταν και αποταμίευαν, θα είναι μεγάλη.

Η χώρα, πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως και αν ονομασθεί η προετοιμαζόμενη ρύθμιση των χρεών, πτωχεύει και οι πολίτες της αναγκαστικά θα φτωχύνουν, θα χάσουν εισοδήματα και η περιουσία της θα απομειωθεί. Κακά τα ψέματα, η χώρα εισέρχεται από σήμερα σε περίοδο μεγάλων αναθεωρήσεων.

Τίποτε δεν θα είναι ίδιο και όλοι οφείλουν να συμβιβασθούν με την ιδέα των μεγάλων, των ριζοσπαστικών αλλαγών. Και πρώτοι βεβαίως οι πολιτικοί και τα κόμματα, που απήλαυσαν στον καιρό της αμεριμνησίας και τώρα καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα της απρονοησίας.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=426979&h1=true

Καρακούσης: Πήραμε τη ζωή μας λάθος
Με τον πρωθυπουργό μας να φαντάζεται ότι θα απαλλάξει την Ελλάδα από τον βραχνά του χρέους, θα ελευθερώσει τις τράπεζες και θα «πνίξει» την οικονομία με πιστώσεις, η χώρα οδεύει σταθερά προς το μεγάλο «κούρεμα», τη χρεοκοπία και σε επόμενο στάδιο στην έξοδο από την ευρωζώνη.

Κατά τα φαινόμενα το κούρεμα που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες θα κινείται μεταξύ 45% και 55%, θα οδηγεί τις τράπεζες κατευθείαν στην πόρτα του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τους περίπου 500.000 μικρούς και μεγάλους μετόχους στην απαξία, την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων στα Τάρταρα και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε συνεχείς επάλληλους φαύλους κύκλους που θα οδηγήσουν σε άπειρα λουκέτα και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Κακά τα ψέματα, το προηγούμενο ελληνικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό οικοδόμημα θα εισαχθεί μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σε τροχιά «ελεγχόμενης» κατάρρευσης, με την ελπίδα ότι σχεδόν ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η ανοικοδόμησή του.

Ωστόσο οι κυβερνώντες μοιάζουν ακόμη και τούτη την υστάτη ώρα να μην μπορούν να αντιληφθούν το βάρος της κατάστασης και των συνεπειών της κρίσης. Αφού έχασαν χρόνο και έπαιξαν στην κυριολεξία με τις τύχες της χώρας συνεχίζουν να ζουν με τις ψευδαισθήσεις τους, επιμένουν να υπερασπίζονται οικογενειακά κεκτημένα, δεν αντιλαμβάνονται ότι προδίδονται από τις επιλογές τους, από την ίδια ζωή τους, από τον μύθο που υποτίθεται τους συνόδευε.

Αν είχαν ελάχιστη σχέση με την ποίηση θα μπορούσαν να αναλογισθούν και να παρηγορηθούν σιγοτραγουδώντας «πήραμε τη ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή». Αλλά πού τέτοιες ευαισθησίες από εξουσιομανείς...
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=426983&h1=true

No comments: