28.11.11

Mοντέλο Ν. Κορέας στη μάχη των εσόδων

Πυλώνας για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, μελέτη του ΚΕΠΕ
Το παράδειγμα της μακρινής Νότιας Κορέας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για αύξηση των εσόδων προτείνει το Κέvτρο Πρoγραμματισμoύ και Οικοvομικώv Ερευvώv (ΚΕΠΕ). Η σχετική μελέτη, που αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, συνιστά την παροχή κινήτρων για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Οι Νοτιοκορεάτες σε περίοδο βαθιάς ύφεσης έδωσαν σημαντικές φοροαπαλλαγές τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, κάνοντας παράλληλα υποχρεωτική τη χρήση καρτών για πάνω από ένα ελάχιστο ποσό συναλλαγών. Ως κίνητρο για την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, κυρίως των χρεωστικών καρτών, το ΚΕΠΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση έκπτωσης στον φόρο ή την επιστροφή φόρου για τις αγορές που γίνονται μέσω καρτών. Εναλλακτικά, προτείνεται η μείωση του ΦΠΑ για τους εμπόρους, ως κίνητρο για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να εκπίπτει μέρος του ΦΠΑ που αποδίδουν στο κράτος ή αντίστοιχα να τους επιστρέφεται ένα μέρος, επιδοτώντας ουσιαστικά την εγκατάσταση τερματικών στα καταστήματα. Το μέτρο προτείνεται να συνδυαστεί με ένα σύστημα άμεσης παρακράτησης του ΦΠΑ, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της μη απόδοσης του φόρου από σημαντική μερίδα εμπόρων, φαινόμενο που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η χώρα μας δεν εισπράττει περίπου το 30% του οφειλόμενου ΦΠΑ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση περιορίζεται στο 12%. Η αποδοτικότητα της χώρας μας στην είσπραξη του ΦΠΑ είναι, μάλιστα, η δεύτερη χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Ν. Κορέα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, με συντελεστή ΦΠΑ μόλις 10%, πέτυχε την πέμπτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όσον αναφορά την είσπραξη εσόδων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_27/11/2011_464300



No comments: