27.11.11

Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας προτείνουν Μέρκελ-Σαρκοζί

Μέρκελ και Σαρκοζί ετοιμάζονται να παρουσιάσουν από κοινού ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, στα πρότυπα της Συμφωνίας Σένγκεν, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, το οποίο φιλοδοξούν να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους, γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Όπως διευκρινίζει, δεδομένου ότι θα χρειαζόταν μία μακρόχρονη διαδικασία για να αλλάξουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ τους και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012. Θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τη Συμφωνία Σένγκεν, αναφέρει το δημοσίευμα, με τις χώρες που θα μετέχουν στο νέο Σύμφωνο να δεσμεύονται για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας αναφέρουν ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από τους δύο ηγέτες εντός της εβδομάδας.
«Βάσει αυτών των μέτρων θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για μια πιο ισχυρή παρέμβαση στις κεφαλαιαγοράς», εκτιμά ο συντάκτης του δημοσιεύματος. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει, αλλά το τι περιμένουν Βερολίνο και Παρίσι από αυτή είναι σαφές, τονίζει. Την ίδια ώρα, κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να λέει στην εφημερίδα πως «εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα, η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει». Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών την Παρασκευή, η στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση θα έδινε στην ΕΚΤ τον αναγκαίο χώρο να ελιχθεί και να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2098447

___________________________________________

έχει χαθεί στη μετάφραση το δημοσίευμα

___________________________________________


Bild: Μέρκελ- Σαρκοζί επιδιώκουν μέχρι τον Φεβρουάριο αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών

Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών σε διαδικασία εξπρές. Αυτό γράφει σήμερα η εφημερίδα Bild επικαλούμενη διπλωματικές πηγές και αποτυπώνοντας τη σχετική φημολογία που επικρατεί στο Βερολίνο


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί που θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους στην σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, επιδιώκουν οι αλλαγές των συνθηκών που θα προβλέπουν αυστηρότερες ρυθμίσεις με στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία, να έχουν εγκριθεί μέχρι τις αρχές του 2012, το αργότερο τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσουν θα προβλέπει συμφωνίες μεταξύ των εθνικών κρατών όπως είχε γίνει στο προοίμιο της συνθήκης του Σένγκεν. Εκπρόσωπος της καγκελαρίας που ρωτήθηκε σχετικά περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει όλους τους εταίρους ότι είναι δυνατή και αναγκαία μια περιορισμένης έκτασης αλλαγή των συνθηκών.

Δεν λέει «όχι» στο ευρωομόλογο ο Βάιντμαν

Δεν λέει «όχι» στο ευρωομόλογο ο ΒάιντμανΔεν λέει «όχι» στο ευρωομόλογο ο ΒάιντμανΤην ίδια ώρα και ενώ το πόκερ με τις αγορές βρίσκεται σε εξέλιξη, στην συζήτηση παρεμβαίνει ο πρόεδρος της BundesbankΓενς Βάιντμαν. Σε συνέντευξή του προς την Bild δεν αποκλείει την υιοθέτηση του ευρωομολόγου. Καλεί ωστόσο τις κυβερνήσεις να σκεφτούν τη λύση αυτή στο τέλος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το ευρωομόλογο θα πρέπει να ακολουθήσει την οικονομικοπολιτική ολοκλήρωση των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί ότι οι προϋπολογισμοί των εθνικών κρατών θα περνούν πρώτα από αυστηρούς ελέγχους. Ο κ. Βάιντμαν χαρακτήρισε επίσης ανόητη κάθε συζήτηση για επιστροφή στο μάρκο.


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15559971,00.html

__________________________________________________

αν και μοιάζει με έξυπνη πολιτικά κίνηση δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί στη πράξη

εάν δεν έχετε διαβάσει το πίεση και ..κρότος, νομίζω ταιριάζει ακόμα περισσότερο

το οριτζιναλ δημοσίευμα http://www.welt.de/ - http://www.welt.de/politik/ausland/article13737213/Merkel-und-Sarkozy-gruenden-Klub-der-Super-Europaeer.html

No comments: