25.11.11

Reuters: Απευθείας διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για το PSI

Στο μεταξύ, στο μέτωπο του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, αξιωματούχοι με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει απ' ευθείας διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), για το οποίο υπάρχουν πια ισχυρές αμφιβολίες εάν μπορεί να εξασφαλίσει ισχυρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα
Όπως ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους, πολλοί στην αγορά αναρωτιούνται γιατί πήρε το IΙF πάνω του αυτήν την ευθύνη. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα συνομιλεί κατ' ιδίαν με τους πιστωτές της για να αποκτήσει η ίδια αίσθηση του κλίματος
Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, η Αθήνα απαιτεί η καθαρή παρούσα αξία των νέων ομολόγων να περικοπεί στο 25% του συνόλου, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από την περικοπή χρέους της τάξης του έως 50% που έχουν κατά νου οι τράπεζες.
Το IIF, που εκπροσωπεί τις τράπεζες, έχει συμφωνήσει η ονομαστική αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατούν να μειωθεί κατά 50% με στόχο την περικοπή του χρέους της χώρας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 ή κατά 100 δισ. ευρώ.
Οι ιδιώτες διακρατούν ελληνικό χρέος που ανέρχεται στα 206 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ στις 26/27 Οκτωβρίου, αυτό πρόκειται να μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2097937

No comments: