22.4.09

Συστάσεις Ε.Ε. για αύξηση των φόρων στα κέρδη των επιχειρήσεων

Παρασκηνιακές συστάσεις για αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων απευθύνει η Κομισιόν στην κυβέρνηση στον απόηχο της εκτίναξης του περσινού ελλείμματος κοντά στο 5% και με δεδομένη τη δέσμευση της Ελλάδας για μείωσή του κάτω του 3% έως το τέλος του 2010.
Σήμερα η Eurostat ανακοινώνει στοιχεία-σοκ για το περσινό έλλειμμα που προσδιορίζεται στην περιοχή του 5%, αντί 3,7% που ήταν η νεότερη κυβερνητική εκτίμηση και 1,6% που ήταν η εκτίμηση του προϋπολογισμού του 2008. Την Παρασκευή «κλειδώνει» και τυπικά η επιτήρηση της οικονομίας από την Κομισιόν και αρχίζει να «τρέχει» η εξάμηνη προθεσμία, έως τις 24 Οκτωβρίου για τη λήψη μέτρων ώστε η Ελλάδα να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% έως το τέλος του 2010.
Οι εξελίξεις υπαγορεύουν δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 5 - 5,5 δισ. ενώ τη λήψη πρόσθετων μέτρων προαναγγέλλει και ο υπουργός Οικονομίας δηλώνοντας στους Financial Times πως «εάν απαιτηθεί θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος».
Ζητά αιματηρές οικονομίες από τα υπουργεία στα οποία στέλνει το μήνυμα «εξοικονομήστε, εξοικονομήστε, εξοικονομήστε». Επικαλούμενοι αξιωματούχους, οι FT αναφέρουν ότι το περσινό έλλειμμα αναθεωρείται στο 4,8%, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχεται πως ήταν υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, εξαιτίας της μικρότερης «άσπρης τρύπας» και την αναβολή για φέτος της πληρωμής οφειλών από την Ε.Ε., της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, χωρίς, όμως, να προσδιορίζει ποσοστό.
Υφεση
Η απελπιστική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, που παράλληλα με το δημοσιονομικό εκτροχιασμό ίσως φέτος εισέλθει για πρώτη φορά μετά το 1993 σε ύφεση, και της Ιρλανδίας, προβληματίζει εντόνως τους εμπειρογνώμονες στην Ε.Ε. που διερευνούν το είδος των απαιτούμενων μέτρων ώστε οι δύο αυτές χώρες να μη δημιουργήσουν προβλήματα στην Ευρωζώνη.
Καλά πληροφορημένες πηγές της Ε.Ε. εκτιμούν πως επιβάλλεται μεσοπρόθεσμα μία και μοναδική λύση αυτού του προβλήματος, άρρηκτα συνδεδεμένου με τη μεγάλη αύξηση στα spreads των ομολόγων, εφόσον τα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, ενδεχόμενο που στις Βρυξέλλες θεωρείται βέβαιο: Η Ε.Ε. εγγυάται μεν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, στηρίζοντας όσους απειλούνται περισσότερο, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Αυτές, όμως, ως αντάλλαγμα θα πρέπει να αυξήσουν (30% - 40%) τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεών τους.
Ολα τα υπόλοιπα μέτρα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, είναι ασπιρίνες για μία πνευμονία. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται βέβαια πως μια τέτοια απόφαση είναι πολιτική και θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες νομισματικής και οικονομικής «κακοκαιρίας» πριν υιοθετηθεί.
Το πλέον βέβαιο είναι πως η ελληνική οικονομία τίθεται υπό στενή παρακολούθηση και η λήψη μέτρων, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, καθίσταται αναπόφευκτη, με τις Βρυξέλλες να ζητούν σοβαρά, αξιόπιστα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.
Η κυβέρνηση, που μέχρι στιγμής τάσσεται κατά της αύξησης της φορολόγησης των επιχειρήσεων προτάσσοντας ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση σε συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης, επεξεργάζεται πλήθος μέτρων για μείωση του ελλείμματος.
Μισθοί
Εκτός της πιθανότητας «παγώματος» των μισθών στο Δημόσιο και το 2010, μεταξύ των πιθανών λύσεων είναι η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, μέτρο που υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρει 4 - 4,5 δισ. ευρώ, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, νέα αύξηση στην φορολογία ποτών - τσιγάρων, νομιμοποίηση καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων και τη διανομή αδειών για την επαναλειτουργία των τεχνικών παιχνιδιών, αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και των τελών κυκλοφορίας.
Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες πληροφορίες, οι σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat δεν θα συνοδευτούν από υποσημειώσεις και αστερίσκους, καθώς η ελληνική πλευρά προσάρμοσε τα στοιχεία σύμφωνα με τις υποδείξεις της Eurostat.
ΔΝΤ: Στα ύψη το χρέος
Χρέος στο 109% του ΑΕΠ το 2010 από 95% πέρσι, προβλέπει το ΔΝΤ, δηλαδή αναμένει χρέος υψηλότερο κατά 13 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για το 2010, ενώ υποστηρίζει ότι το πακέτο στήριξης της οικονομίας θα επιβαρύνει το χρέος 4,1% του ΑΕΠ.
Επιτήρηση
Την Παρασκευή «κλειδώνει» και τυπικά η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν και αρχίζει να «τρέχει» η εξάμηνη προθεσμία, έως τις 24 Οκτωβρίου για τη λήψη μέτρων ώστε η Ελλάδα να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% έως το τέλος του 2010
Την Ελλάδα σε... ομίχλη βλέπει ο Economist
Η κακή οικονομία και τα σκάνδαλα υποσκάπτουν τη δημοφιλία της κυβέρνησης εκτιμά το περιοδικό «The Economist» σε άρθρο με τίτλο «An Aegean fog» (Ομίχλη στο Αιγαίο), που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του.
Σύμφωνα με τον Economist ένας αριθμός - ρεκόρ «απατηλών» προϋπολογισμών δίνει λίγη αξιοπιστία στην Ελλάδα ενώπιον των Βρυξελλών, με την Κομισιόν να απαιτεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να κρατηθεί το έλλειμμα κάτω του 3% το 2010.
Επισημαίνοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως το πάγωμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνει πως δρομολογούνται νέα μέτρα περικοπής δαπανών, τονίζοντας όμως πως παραμένουν «κολλημένες» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το σύστημα υγείας και το συνταξιοδοτικό.
Ο Economist χαρακτηρίζει όλο και λιγότερο πειστική την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας για ρυθμό ανάπτυξης 1% φέτος, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι προβλέπουν ύφεση στη χώρα, φέτος. «Υστερα από δεκαπέντε χρόνια αδιάκοπης ανάπτυξης, οι Έλληνες δεν είναι συνηθισμένοι στο να σφίγγουν το ζωνάρι», υποστηρίζει, τονίζοντας πως ο υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να προσφέρει καν ένα μετρίου μεγέθους δημοσιονομικό πακέτο στήριξης.
Τουρισμός
Όπως αναφέρεται στο άρθρο ο ελληνικός τουρισμός, τομέας που απασχολεί έναν στους πέντε Έλληνες, υποφέρει, κυρίως εξαιτίας του ισχυρού ευρώ και παραθέτει εκτιμήσεις ξενοδόχων για πτώση 15% - 20% φέτος στον αριθμό των τουριστών. Όπως επισημαίνει οι Βρετανοί οδεύουν προς την Τουρκία, ενώ και οι κρατήσεις των Ρώσων είναι πολύ χαμηλές.
Ο Economist κάνει εκτενή αναφορά και στα επεισόδια του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα σημειώνει τις διαρροές περί κουρασμένου πρωθυπουργού, τις τρέχουσες εξελίξεις με την υπόθεση Παυλίδη, ενώ υπογραμμίζει ότι οι δυσαρεστημένοι συντηρητικοί φοβούνται πως την ώρα που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εστιάζουν την προσοχή τους στους αναρχικούς και τη δημοσιονομική πειθαρχία, διολισθαίνουν από την εξουσία.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12733&pubid=7901157

No comments: