Σήμερα διάβασα στο έγκριτο euro2day.gr (αναδημοσίευση από το φύλλο 460 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 12-16/1/2007), τη λίστα με τις θετικές ψήφους των αναλυτών ή αλλοιώς τις προτάσεις τους για το 2007. Σημειολογικά, η λίστα αυτή περιλαμβάνει μετοχές με τουλάχιστον δύο προτάσεις από οίκο ενώ στη κορυφή είναι η ΕΤΕ!!!
http://www.euro2day.gr/articles/120215/
Ευτυχώς, για το image των έγκυρων μέσων, το άρθρο προσφέρει και μια παράγραφο με την πορεία που είχαν οι προτάσεις των αναλυτών για το έτος 2006, δηλαδή ποιές από αυτές επαληθεύτηκαν και σε ποιό βαθμό, έστω κι αν είναι περιληπτική.
Η ενέργεια τους να κάνουν και "επαλήθευση" των παλαιότερεων προτάσεων είναι πολύ σημαντική, πλην όμως θα πρέπει να φτιάξουν - αυτοί μπορούν - ειδικό section με τις προτάσεις του κάθε οίκου, στα πρότυπα ξένων ιστοχώρων, ώστε όλοι να μπορούν να τις δούν (διαφάνεια) αλλά και να τις αξιολογήσουν - αν μπορούν - με το πέρασμα του χρόνου.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ποιος είπε τι, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι οποίοι είναι οι μόνοι στον πλανήτη που μπορούν να σου αναλύσουν με λεπτομέρειες σήμερα γιατί η χθεσινή τους πρόβλεψη απέτυχε! (κι εγώ οικονομολόγος είμαι!!!) Οι μόνοι "χειρότεροι" σε προβλέψεις επιστήμονες είναι οι σεισμολόγοι, οι πλέον έγκυροι να σου προβλέψουν τον επόμενο σεισμό!
Βέβαια, τυχόν δημοσίευση πρόβλεψης για σεισμό μπορεί να προκάλέσει μέχρι και κοινωνικές ταραχές!
Επίσης, θα μου άρεσε ως αναγνώστη/επενδυτή να διαβάζω από ποιο τμήμα του εκάστοτε οίκου έχει αξιολογηθεί η πρόταση. Για να γίνω κατανοητός, είναι σημαντικό να ξέρεις ότι το τμήμα διαχείρισης χαρτοφυλακίου της ΧΧΧ τράπεζας "βλέπει" την ΖΖΖ μετοχή! Είναι διαφορετικό από το τμήμα αναλύσεων της ίδιας τράπεζας!!!
Γιατί είναι σημαντικο κάτι τέτοιο;
Εκτός από το θέμα της διαφάνειας υπάρχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα εντός ενός οργανισμού, πρέπει κι αυτά να τα λάβει υπόψη του κάποιος που διαβάζει την πρόταση και να μην θεωρεί δεδομένο ότι ο κάθε οργανισμός που δραστηριοποιείται στην αγορά ενεργεί ως ένας άνθρωπος. Δεν υπάρχουν τέτοια στην εποχή μας.
P.S. με αυτά τα σημερινά πάμε πίσω στα series των μεταρρυθμίσεων.
Κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment