27.2.13

Deutsche Bank: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα κι οι αγορές το γνωρίζουν - Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις δεν τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ - Σε ρεαλιστικά επίπεδα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Διαφωνεί η Deutsche Bank με την άποψη πολλών αναλυτών ότι η κατάσταση στην Ιταλία, με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από το αποτέλεσμα των εκλογών, μοιάζει με αυτήν της Ελλάδας.
Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αγορές, εκτιμούν οι  αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.
«Ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, έχει κάνει πολλές δηλώσεις για το ευρώ, μεταξύ των οποίων κι ότι η έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη θα είναι καταστροφική, ενώ έχει υποστηρίξει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να εγγυηθεί το χρέος των αδύναμων χωρών και να τυπώσει χρήμα. Την ίδια ώρα, ο θριαμβευτής των εκλογών, Bebe Grillo έχει δηλώσει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ, δεν αποτελεί ταμπού», σημειώνει η Deutsche Bank.
Και ξεκαθαρίζει ότι παρά τις αντικρουόμενες δηλώσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να προκαλέσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ. Κι οι αγορές δεν έχουν καμία τάση να φέρουν στο προσκήνιο ένα τέτοιο ζήτημα.
Όσον αφορά το ευρώ, η Deutsche Bank εκτιμά ότι ο ενθουσιασμός «ξεθώριασε» στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία και δεν αναμένεται να επιστρέψει σύντομα. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι έσπασε το ράλι της ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, μοιάζει ρεαλιστικό.
Τα τελευταία γεγονότα είναι θετικά για το δολάριο, σε ορίζοντα αρκετών μηνών, καθώς το ευρώ δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μια εναλλακτική επιλογή έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Όπως σχολίαζε η Deutsche Bank σε χθεσινή της έκθεση, την οποία παρουσίασε το bankingnews, το εκλογικό αποτέλεσμα δυσκολεύει τις σχέσεις της Ιταλίας με τον πυρήνα της ευρωζώνης και ιδιαίτερα τη Γερμανία.
Οι αναλυτές βλέπουν λίγο χώρο για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, στον απόηχο του αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης.
Σε έκθεσή της με τίτλο «Italian Elections update», ο γερμανικός οίκος εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την  εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.  Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η ανταπόκριση στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται αρνητική από τους αναλυτές, καθώς τα μηνύματά της βασίστηκαν στο πρόγραμμα λιτότητας του τεχνοκράτη απερχόμενου πρωθυπουργού Mario Monti.
Η Deutsche Bank χαρακτηρίζει ξεκάθαρο νικητή των εκλογών τον Bebe Grillo του κινήματος των 5 Αστέρων. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, κατέγραψε μια πορεία καλύτερη της αναμενόμενης, με βάση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Την ίδια ώρα, η κεντροαριστερή συμμαχία του Bersani, παρουσιάστηκε πιο αδύναμη, από ότι αναμενόταν, κυρίως στη Γερουσία.
Όπως σχολιάζει ο γερμανικός οίκος, καταρχήν, μια σταθερή κυβέρνηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της χαμηλής ανάπτυξης και του υψηλού δημοσίου χρέους.
Δεύτερον, ένα έωλο κοινοβούλιο, στο οποίο θα έχουν ισχυρό ρόλο τα κόμματα που είναι κατά των μεταρρυθμίσεων και κατά της Ε.Ε., ενδεχομένως θα εγείρει αμφιβολίες, σχετικά με την ικανότητα της Ιταλίας να συνάψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ευρωζώνη, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΟΜΤ).

http://www.bankingnews.gr/texnikianalisiektheseis/item/80431-deutsche-bank-%CE%B7-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%83%CE%B5-%CF%81%CE%B5%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B1-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E/%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85

No comments: