24.2.13

Τέσσερα θέματα «κόκκινη γραμμή» για την τρόικα "Το... μόνιμο πρόβλημα είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων"

Λίγο πριν ξεκινήσει ο έλεγχος για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, η τρόικα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση για μία σειρά ζητημάτων. Μπορεί να επικρατεί αισιοδοξία ότι αυτή η αποστολή θα είναι ολιγοήμερης διάρκειας και δεν θα υπάρξουν μεγάλες συγκρούσεις όπως την τελευταία φορά, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έχουν ξεκαθαρίσει ότι η πίεσή τους θα είναι έντονη στα θέματα της φορολογικής μεταρρύθμισης, των απολύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό που δεν θα απασχολήσει τον συγκεκριμένο έλεγχο είναι το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτός αυτού, όμως, η ατζέντα των συζητήσεων που ξεκινούν αύριο σε τεχνικό επίπεδο και από την Κυριακή με τους επικεφαλής της τρόικας περιλαμβάνει:
1. Αποκρατικοποιήσεις. Είναι δεδομένο ότι ο στόχος του Δεκεμβρίου έχει χαθεί. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες τίθεται εν αμφιβόλω και ο ετήσιος στόχος του 2013 που είναι 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η τρόικα έχει ενημερωθεί ότι το νέο σχέδιο προβλέπει έσοδα της τάξης του 1,1 - 1,2 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα γίνουν συζητήσεις γύρω από το πόσα μπορούν πραγματικά να προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος, καθώς τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελούν μέρος του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας. Εάν τελικά αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ (από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων υποστηρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει ο στόχος), τότε θα πρέπει να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2013.
Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο θεωρούν κρίσιμο μήνα τον Απρίλιο, όπου θα φανούν οι διαθέσεις των επενδυτών ως προς τον ΟΠΑΠ και κυρίως τη ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ.
2. Νέα οργανογράμματα υπουργείων και απολύσεις. Η τρόικα καταφθάνει με πρόθεση να πιέσει για απολύσεις στη γενική κυβέρνηση. Τα νέα οργανογράμματα για τα υπουργεία είναι έτοιμα και εκτιμάται ότι η Ευρωζώνη δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου. Ωστόσο, τα οργανογράμματα αυτά αφορούν περίπου 60.000 υπαλλήλους υπουργείων και όχι στο σύνολο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οπότε ο στόχος για αποχωρήσεις 25.000 υπαλλήλων φέτος δεν προκύπτει. Μάλιστα, η μνημονιακή δέσμευση είναι να τεθούν φέτος σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι θα δουν την πόρτα της εξόδου ένα χρόνο αργότερα. Στο πλαίσιο αυτό, από την τρόικα θεωρούν ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πρέπει να εντοπιστούν οι υπάλληλοι που θα οδηγηθούν στην έξοδο.
3. Φορολογική διοίκηση. Στον τομέα αυτόν δύο είναι τα σημαντικά θέματα. Πρώτον, η αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού με την ενίσχυσή του από ελεγκτές και την αλλαγή των δομών του. Δεύτερον, η προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Η τρόικα δίνει έμφαση στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην παροχή αμνηστίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και στην πλήρη διασύνδεση των τραπεζικών αρχείων με εκείνα των εφοριών.
4. Βελτίωση σε μέτρα που εφαρμόζονται. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν είναι αρνητική. Θα ζητήσει, όμως, να υιοθετηθούν ισοδύναμα μέτρα (είτε στο σκέλος των εσόδων είτε των δαπανών) για να εξασφαλίζεται ότι δεν θα διακινδυνεύσει ο στόχος μείωσης του ελλείμματος. Επί της ουσίας, η τρόικα δεν δείχνει διατεθειμένη σε αυτή τη φάση να συμφωνήσει στο επιχείρημα ότι μία μείωση των έμμεσων φόρων θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση στη διασφάλιση των ίδιων εσόδων.

Προβληματισμός και για τις εξαγωγές Δύο αλληλένδετα ζητήματα που απασχολούν την τρόικα είναι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Ειδικότερα:
1. Η εκτίμηση της τρόικας είναι ότι οι εξαγωγές ακόμα δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηριχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στον τομέα αυτόν. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας είναι πιο απαισιόδοξοι σε σχέση με το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2013 είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η τρόικα επισήμως εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί το 2014, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει πλήρως το 2015.
2. Το... μόνιμο πρόβλημα είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Στην τρόικα διαπιστώνουν ότι ακόμα δεν έχουν ανοίξει πλήρως όλα τα επαγγέλματα. Δράση που ήταν άμεσης προτεραιότητας από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο του 2010. Πέραν αυτού, όμως, μεγάλη βαρύτητα δίνει η τρόικα στην αναδιάρθρωση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά και του συστήματος δικαιοσύνης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_24/02/2013_512354

No comments: