28.2.13

Ολάντ: «Ο λιγότερο δημοφιλής γάλλος πρόεδρος» την τελευταία 30ετία

Δέκα μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητας για γάλλο πρόεδρο της τελευταίας τριακονταετίας, σε δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για το περιοδικό Le Figaro και δημοσιεύθηκε σήμερα.
Ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών οι οποίοι έδωσαν στον κ. Ολάντ την αναγκαία ώθηση για την προεδρία το Μάιο του 2012 φέρονται να αμφισβητούν σήμερα την οικονομική του πολιτική και τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του στο ζήτημα της ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, η οποία έχει αγγίξει υψηλό 15ετίας.
Η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου εμφανίζει πτώση κατά πέντε μονάδες το Φεβρουάριο και διαμορφώνεται στο 30%, με την πτώση σε όσους επέλεξαν το σοσιαλιστή πρόεδρο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές να αγγίζει τις οκτώ μονάδες.
«Μέχρι στιγμής, η γαλλική Προεδρία μπορούσε να καυχιέται για την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που ψήφισαν Ολάντ, η εμπιστοσύνη αυτή ωστόσο έχει πλέον εξαντληθεί», σημειώνεται στην έρευνα.
Όσον αφορά στο γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, η δημοτικότητά του σημειώνει πτώση επίσης πέντε μονάδων και διαμορφώνεται στο 28%.
Από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, η εμπιστοσύνη των Γάλλων στον κ. Ολάντ εμφανιζόταν κατά μέσο όρο σταθερή, αν και χαμηλή, πέριξ του 35%.
Η έρευνα δείχνει ότι το προφίλ του σοσιαλιστή γάλλου προέδρου ενισχύθηκε παροδικά από τη στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, χωρίς ωστόσο τα πρόσκαιρα αυτά κέρδη να κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1000 γάλλων πολιτών μεταξύ της 21ης και της 25ης Φεβρουαρίου.

http://www.naftemporiki.gr/story/618359

No comments: