28.2.13

Τέλειωσαν οι έρευνες, άρχισαν τα παζάρια για τους υδρογονάνθρακες

Αντίστροφα μετρά από χθες ο χρόνος για να πληροφορηθούμε έγκυρα πλέον σε μερικούς μήνες αν υπάρχουν πετρέλαια και φυσικό αέριο στην Ελλάδα κι αν φυσικά θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες να τα αναζητήσουν και να τα εκμεταλλευτούν προς το τέλος της δεκαετίας.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και τυπικά από χθες, με την ολοκλήρωση των γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποίησαν οι Νορβηγοί της PGS επί τέσσερις μήνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου «Nordic Explorer» στην Πάτρα. Η περιοχή που ερευνήθηκε κάλυψε μια έκταση 12.431 χιλιάδων χιλιομέτρων, ενώ η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνών συμπίπτει χρονικά με το μεγάλο παζάρι που έχει στηθεί στην περιοχή μας για τους υδρογονάνθρακες και τη χάραξη ΑΟΖ στην Ελλάδα, τη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση για τις έρευνες τις Τουρκίας σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (νότια της Ρόδου) και την αναμενόμενη ανταπάντηση της Τουρκίας τις επόμενες ημέρες.

«Η πρώτη φάση της συλλογής των στοιχείων είναι εξαιρετικά μεγάλης σπουδαιότητας λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονανθράκων» δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτος.

Οι πληροφορίες θέλουν, πάντως, τουλάχιστον τρεις διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους, τη γαλλική Total, την αμερικανική Exxon και τη νορβηγική Statoil, να έχουν εκδηλώσει ήδη ανεπίσημα ενδιαφέρον για να αγοράσουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και τα οποία θα είναι διαθέσιμα μετά την απαραίτητη επεξεργασία τους το φθινόπωρο.

Μένει ωστόσο το ενδιαφέρον που φημολογείται ότι υπάρχει να μετουσιωθεί σε πράξη, κάτι που θα είναι γνωστό προς τα τέλη του έτους ή τους πρώτους μήνες του 2014, όταν εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει τουλάχιστον σε τεχνικό, αν όχι σε πολιτικό επίπεδο, αν οι πετρελαϊκές εταιρείες θα ενδιαφερθούν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω έρευνες. Την ίδια περίοδο άλλωστε προγραμματίζονται από την κυβέρνηση η χάραξη των οικοπέδων και η προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων.

Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα κατακυρωθούν σε εταιρείες οι περιοχές και θα ξεκινήσουν τα προγράμματα ερευνητικών και εκτιμητικών γεωτρήσεων που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι το 2018-2019. Μόνο μετά από αυτές τις γεωτρήσεις θα ξέρουμε αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη των υποδομών από τις εταιρείες.


Παρουσιάζοντας στο συνέδριο της «Herald Tribune» τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την ενέργεια, ο βουλευτής Θ. Πετράκος κάλεσε χθες την κυβέρνηση να μην προχωρήσει μονομερώς σε ανακήρυξη ΑΟΖ, αλλά πρώτα να διαπραγματευτεί την οριοθέτηση με την Αλβανία, την Ιταλία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με αποτελέσματα εξαιρετικά αμφίβολα.

Ο κ. Πετράκος μίλησε για ξεπούλημα των ενεργειακών υποδομών στρατηγικού χαρακτήρα και είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα κρατικοποιήσει τις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, και ΑΔΜΗΕ, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πουληθεί σε ιδιώτες.

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα συσσωρευμένα χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ έγιναν χθες για μια ακόμη φορά αφορμή για σύγκρουση μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού και της ΔΕΗ, η οποία κατηγορήθηκε ότι παρακρατεί προς όφελός της χρέη που θα έπρεπε να καταβάλλονται στους ιδιώτες.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, είπε ότι η ΔΕΗ είναι «και κερατάς και δαρμένος» σε αυτή την περίπτωση, αφού η ίδια αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας από τις ανείσπρακτες οφειλές καταναλωτών. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε ότι από τη στιγμή που οι ιδιώτες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνή λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ για να την πουλάνε στους καταναλωτές, θα πρέπει να καταργηθεί η επιδότησή τους μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους.

ΔΕΗ και ανταγωνιστές της συμφώνησαν πάντως ότι πρέπει άμεσα να αποσυνδεθούν οι λογαριασμοί ρεύματος από κάθε είδους φόρους, χαράτσια και τέλη, ώστε να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση χρεών στην αγορά ενέργειας.

http://www.efsyn.gr/?p=27046

No comments: