27.2.13

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Του Αγγελου Σταγκου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νικητής των ιταλικών εκλογών είναι ο λαϊκισμός και οι μεγάλοι ηττημένοι οι κατεστημένες δυνάμεις της οικονομίας, ο ορθολογισμός, οι πολιτικές της λιτότητας και βεβαίως η Γερμανία. Τα αποτελέσματα ισοδυναμούν με γόρδιο δεσμό και δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, η προσπάθεια μείωσης του δημοσίου χρέους που βρίσκεται στα επίπεδα του 127% - 128% του ΑΕΠ υπονομεύθηκαν ήδη και μοιάζουν καταδικασμένες, η νέα προσφυγή στις κάλπες θεωρείται επιβεβλημένη. Μέχρι τότε, μάλιστα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παραδέρνει σε ένα καθεστώς αστάθειας και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι από τις νέες εκλογές θα προκύψει κάτι διαφορετικό, καθώς η ιταλική κοινωνία είναι πολωμένη.
Είναι πολύ πιθανό πλέον τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην ίδια την Ευρωζώνη. Ενισχύουν τους απανταχού λαϊκιστές και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και αλλού κινήματα α λα Γκρίλο, υπονομεύουν τη σταθερότητα πολλών ευρωπαϊκών κυβέρνήσεων που εξ ανάγκης εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας, βάζουν σε διλήμματα άλλες, όπως η γερμανική και απειλούν ακόμη και με διάλυση την Ευρωζώνη. Ιδιαίτερα αν κάποια στιγμή χρειαστεί στήριξη η ιταλική οικονομία. Το τεράστιο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μέγεθός της καθιστά ένα τέτοιο εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Η Γερμανία δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος, εκτός και αν εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα πολιτική της, καταφύγει σε πολιτική ρευστότητας και επιτρέψει να τυπωθούν ευρώ. Κάτι τέτοιο, όμως, αποκλείεται να συμβεί ώς τις γερμανικές εκλογές. Αν συμβεί ποτέ...
Πολλοί στην Ελλάδα, κυρίως από τον χώρο της αντιπολίτευσης, αισθάνονται δικαιωμένοι και χειροκροτούν τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών. Η πρώτη σελίδα στη χθεσινή «Αυγή» με το «Basta!», τη φωτογραφία του Γκρίλο και το κύριο άρθρο που υμνεί τον λαϊκισμό είναι χαρακτηριστικά. Υπό αυτήν την έννοια, οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής προοπτικής πιέζονται. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η κυβέρνηση αποκτά επιχειρήματα να πιέσει με τη σειρά της την τρόικα να επιδείξει ευελιξία σε διάφορα θέματα για να μην «ιταλοποιηθεί» και η δική μας χώρα. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό ότι τώρα θα κυριαρχήσει το πρόβλημα της Ιταλίας στην Ευρωζώνη και ενδεχομένως να περάσει σε δεύτερη μοίρα η στήριξη της Ελλάδας με πολλαπλούς τρόπους. Ισως οι δανειστές να αυστηροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους απέναντι στη λεγόμενη «ελληνική πραγματικότητα», προκειμένου να διασώσουν την Ευρωζώνη.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_27/02/2013_512587

No comments: