28.2.13

Επτά μήνες ανόδου στο Χρηματιστήριο!

Μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια, όπου ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε αρνητικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, φέτος η αρνητική παράδοση έσπασε.

Ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε ο έβδομος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Δείκτη του Χ.Α., προσθέτοντας κέρδη 2,15%, ενώ στο πρώτο δίμηνο του έτους ο Δείκτης σημειώνει κέρδη 11,02%.

Σε ακριβώς αντίθετη πορεία ο Τραπεζικός δείκτης, καθώς για αυτόν ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε ο τέταρτος συνεχόμενος αρνητικός μήνας, προσθέτοντας μηνιαίες απώλειες 16,38%. Στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροίζει απώλειες 24,04%.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως και οι δύο υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1019.34 μονάδες (+2,09%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1012,84 (+1,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1007,99 μονάδες με κέρδη 0,95%.
Σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό των 176,06 μονάδων (+5,43%) έκλεισε και ο Τραπεζικός δείκτης και πιο συγκεκριμένα στις 171,89 μονάδες με κέρδη 2,93%.

Αξιοπρόσεκτα ανεβασμένος ο σημερινός τζίρος έφθασε τα 58,8 εκατ. από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Motor Oil, Coca-Cola, Εθνική, ΟΠΑΠ). 

Πως κινήθηκε το ταμπλώ του 25άρη
Από το ταμπλώ του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Τιτάν.

Αντίθετα, για τους Eurobank Properties, Jumbo, Folli Follie Group, MIG, Eurobank, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, οι τελικές δημοπρασίες επεφύλασσαν αρνητικές εκπλήξεις, καθώς τους έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι ο Δείκτης έδωσε ενδοσυνεδριακή κορυφή, υψηλότερη των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, ότι κινήθηκε μόνιμα υψηλότερα των 1000 μονάδων και ότι μετά από καιρό εμφανίστηκε μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον χαμηλότερα του 25αρη, σε τίτλους όπως ΕΥΔΑΠ, Γενική Εμπορίου, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΓΕΚΑ, ΑΝΕΚ, ΕΛΒΑΛ, Ιατρικό, Υγεία, Ιασώ κ.λ.π.

Στα αρνητικά, το γεγονός ότι η Αγορά συνεχίζει να κινείται αποκλειστικά από προσδοκίες και ελάχιστα θετικά αποτελέσματα και δεκάδες μετοχές βρίσκονται σε υψηλά πολλών μηνών χωρίς την κατάλληλη ροή νέων.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η Αγορά προετοιμάζεται για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών και οι επενδυτές που στα χαρτοφυλάκιά τους εμπεριέχονται τραπεζικοί τίτλοι, πολύ σύντομα θα αναγκαστούν να αναζητήσουν ρευστότητα και αν αυτή δεν είναι διαθέσιμη, μπορεί να αναζητηθεί από την πώληση άλλων μετοχών που σημειώνουν κέρδη, δημιουργώντας “παράπλευρες απώλειες” και εκτός Τραπεζικού κλάδου.

Και βέβαια, όσον αφορά τις Τράπεζες, η “άσκηση” της ανακεφαλαιοποίησης δείχνει εξαιρετικά δύσκολη και δεν αφορά μόνο τον χρόνο και τους όρους που θα πραγματοποιηθούν. Ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο είναι σε τι είδους κερδοφορία θα μπορούσαν να οδηγηθούν οι Τράπεζες, ώστε να αποπληρώσουν τα χρήματα που θα πάρουν. Σε άλλη περίπτωση, ακόμα και αν δεν Κρατικοποιηθούν σε πρώτο χρόνο, η απειλή της Κρατικοποίησης θα αιωρείται για μία πενταετία (!)


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Σημαντικά κέρδη στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ηπιότερος θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα κινείται, στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης η Wall Street.

Το θετικό κλίμα στην Ασία, διαμόρφωσαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Αμερικανικής Federal Reserve ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της νομισματικής τόνωσης, ενώ ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Shinzo Abe παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο την υποψηφιότητα του Haruhiko Kuroda, προέδρου της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ο Kuroda θεωρείται υπέρμαχος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Η υποψηφιότητα του θα τεθεί σε ψηφοφορία σε περίπου δύο εβδομάδες.

Οι Αγορές Κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης παραμένουν ευάλωτες σε περαιτέρω σοκ λόγω της περιορισμένης προόδου σε ότι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, την τροχιά του χρέους και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις των Χωρών της Ευρωζώνης, εκτιμά η Moody’s.

Ως αποτέλεσμα, το outlook του διεθνούς οίκου για τις περισσότερες αξιολογήσεις Χωρών της Ευρωζώνης παραμένει για την ώρα αρνητικό. Τα προαπαιτούμενα για βελτιώσεις στις πιστοληπτικές ικανότητες δεν περιλαμβάνουν μόνο μια συνεχιζόμενη περίοδο ηρεμίας, αλλά και μια αντιστροφή ορισμένων τουλάχιστον από τις ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, σημειώνει ο οίκος.

Ύφεση 1,4% κατέγραψε το Ισπανικό ΑΕΠ το 2012, έναντι ανάπτυξης 0,4% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Το δ’ τρίμηνο η Ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,9% (έναντι προβλέψεων για ύφεση 1,8%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, ενώ σε τριμηνιαία βάση εμφάνισε ύφεση 0,8% (έναντι πρόβλεψης για 0,7%).

Στην ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο προχώρησε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε 0,1% σε ετήσια βάση διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,5%. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση η οικονομία των ΗΠΑ είχε συρρικνωθεί 0,1%. Το τρίτο τρίμηνο του 2012 η Αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1%.

Πτώση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 22.000 στις 344.000 για την εβδομάδα έως τις 23 Φεβρουαρίου, με τους οικονομολόγους να έχουν κάνει λόγο για 365.000 σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο δείκτης Σικάγο ΡΜΙ, επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών, σκαρφαλώνοντας στο 56,8 από 55,6 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 54.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Επαναπροσεγγίζουν τα πρόσφατα υψηλά, ή γράφουν και νέες κορυφές οι διεθνείς Αγορές και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ είναι κοντά στην στήλη για να ανιχνεύσει τις περαιτέρω τεχνικές διαθέσεις των ξένων Χρηματιστηρίων.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, «o DAX αφού δοκίμασε με ακρίβεια την μεγάλη του στήριξη στην περιοχή του 7560 έδωσε αντίδραση ενώ η διάσπαση του 7670 έδωσε και πάλι ένα αγοραστικό “intraday” σήμα. Το 7630 είναι το “stop” στο “intraday” ενώ το ημερήσιο “long” έχει “stop” το 7560. Αντίσταση το 7740-7760 που διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει το 7790. Κοντινή στήριξη το 7680- 7655.

Η διάσπαση του 1503 έβγαλε και πάλι αγορές για τον S&P 500, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να ορίζεται στην ζώνη 1518 – 1525. Πλέον το 1510 είναι κοντινή στήριξη και κύρια το 1505 ενώ το 1500 είναι το “stop” στο “intraday long” view μας.

Περίπου η ίδια εικόνα και τον Dow Jones, καθώς η ανοδική διάσπαση των 13940 μονάδων επανέφερε στο προσκήνιο τους αγοραστές.
Τέτοιες μονοτασικές κινήσεις είναι αρκετά δύσκολες ενώ το τόσο μεγάλο volatility μπορεί να τραβάει τα μάτια των traders παρόλα αυτά θέλει και την απαραίτητη προσοχή του.

Το 14.090-14.100 είναι αντίσταση που κατοχύρωση δημιουργεί πιθανότητες να μας στείλει στο 14200. Κοντινή στήριξη το 14020 ενώ το 14005 - 13975 έχει γίνει στήριξη, που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 13930-13920».

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/760800/ArticleMarketComment.aspx

No comments: