24.2.13

Ολάντ: Όχι νέα μέτρα λιτότητας το 2013 - μειώσεις δαπανών (Ολαντρέου)

Η Γαλλία δεν θα εισάγει άλλα μέτρα λιτότητας φέτος, αντιθέτως θα επικεντρωθεί στις περικοπές δαπανών το 2014 προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το χρόνου, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η πανευρωπαϊκή οικονομική επιβράδυνση έχει αναγκάσει τη Γαλλία να καθυστερήσει την επίτευξη του στόχου για μείωση του κρατικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ φέτος και η κυβέρνηση της χώρας έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να επιβάλει πολλή λιτότητα σε μια οικονομία που βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.

«Θα ήταν λάθος να πάρουμε μέτρα που θα έβαζαν ένα ακόμα φρένο στην κατανάλωση και στις επενδύσεις», δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της ετήσιας αγροτικής έκθεσης του Παρισιού. «Δεν υπάρχει ανάγκη να προσθέσουμε περισσότερη λιτότητα το 2013. Έχουμε ήδη ζητήσει πολλά από τους φορολογούμενους».

Πρόσθεσε ότι ενώ οι κυβερνητικές προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος, μέχρι τώρα, περιείχαν περισσότερες αυξήσεις φόρων απ’ ότι μειώσεις δαπανών, αυτή η τάση θα αντιστραφεί το 2014.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η Γαλλία θα ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους της και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναν επιπλέον χρόνο προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από τον στόχο του 3%, και πως σύντομα θα ανακοίνωνε νέα μέτρα εξοικονόμησης.

Ο Ολάντ δήλωσε πως η κυβέρνησή του είχε μειώσει το έλλειμμα από 5,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011 στο 4,5% το 2012. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως το γαλλικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,7% το 2013.

«Παραδέχομαι πως δεν είναι το τρία τοις εκατό, όμως η κίνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση, όπως αναγνωρίζουν τόσο το γενικό λογιστήριο της Γαλλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε.

Οι περικοπές δαπανών το 2014 θα γίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό, τους τοπικούς προϋπολογισμούς και τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης, σημείωσε ο Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί τον μακροπρόθεσμο στόχο της για μηδενικό έλλειμμα το 2017.

Ο Ολάντ δήλωσε πως η Γαλλία θα συνεχίσει να προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξή της μέσω δημοσίων επενδύσεων, κυρίως με κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν μέσω διαφόρων οδών.

Ωστόσο, φάνηκε απαισιόδοξος σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας, λέγοντας πως αν η οικονομική ανάπτυξη το 2013 δεν είναι καλύτερη από το 0,1% που περιμένει η Κομισιόν, τότε η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Όμως αν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 1-1,2% το 2014 υλοποιηθούν, θα δούμε και πάλι δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο, η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. «Όταν τα επίπεδα της ανεργίας των νέων σε ορισμένες χώρες είναι πάνω από 50%, 25% στη Γαλλία, υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Και δεν θέλω να διακινδυνεύσω την εθνική συνοχή», τόνισε.

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η κυβέρνησή του αναμένει να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι η έκθεση για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Στη συνέχεια θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους εργοδότες με στόχο να εφαρμοστούν οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις το 2014.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/759639/ArticleNewsWorld.aspx

________________________________________________

η Γαλλία θέλει παράταση έως και αργότερα από την ...Ελλάδα! (2017)

έχουμε δηλαδή μια κατάσταση 2003 και περιμένουμε τη ..Γερμανία




No comments: