27.2.13

Δανός: Τριών "ταχυτήτων" το ελληνικό real estate

Τρεις διαφορετικοί ρυθμοί χαρακτηρίζουν την αγορά ακινήτων, τα γραφεία, τα εξοχικά και τα καταστήματα, σύμφωνα με την έκθεση, για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, του κτηματομεσιτικού δικτύου Δανός / BNP Paribas. Προοπτικές συγκεντρώνει η δεύτερη κατοικία, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζει ο τομέας του retail.

Συγκεκριμένα, οι μετεγκαταστάσεις των επιχειρήσεων με στόχο την περικοπή κόστους φαίνεται να ευνοούν τα γραφεία, όπου, τουλάχιστον, το β’ εξάμηνο του 2012 κυριάρχησαν οι αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις μισθωτών-ιδιοκτητών για την μείωση του μισθώματος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Δανός, οι πολυεθνικές εταιρείες, ακόμη και όσες κατάφεραν, πρόσφατα, να πετύχουν μείωση μισθώματος, έχουν «εγκαινιάσει» νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Οι οποίες, τις περισσότερες φορές, στέφονται με επιτυχία, με τους μισθωτές να επιτυγχάνουν μείωση ενοικίου, κατά 40%, ακόμη και σε πρώτης κατηγορίας ακίνητα.

Μία ακόμη τάση στους γραφειακούς χώρους αφορά στην μετακόμιση των ΔΕΚΟ σε νέες, ακόμη και εκτός κέντρου Αθήνας, εγκαταστάσεις, με στόχο την ενοικίαση σε τιμές της τάξης των 10 ευρώ / τ.μ.

Αυξήθηκε, δηλαδή, η ζήτηση, σύμφωνα με τη Δανός, για γραφεία, σε μία προσπάθεια για περικοπή του κόστους. Ένα από τα κύρια deals της κτηματομεσιτικής αφορά στη μίσθωση των κεντρικών εγκαταστάσεων από το τηλεοπτικό δίκτυο ενημέρωσης Euronews στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Ταυτόχρονα, η Δανός βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους ενοικιαστές του κτιρίου γραφείων στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου βρίσκονταν τα γραφεία της BNP Paribas. Σε επίπεδο μεγεθών, στην Αθήνα οι αποδόσεις ανέρχονται στο 8,5%, το ποσοστό των κενών καταστημάτων κυμαίνεται από 20% έως 30% σε ορισμένες περιοχές, ενώ το ενοίκιο στα «ποιοτικά» γραφεία μειώθηκε στα 20 ευρώ / τ.μ. από 27 ευρώ, τέλη 2009.

Retail

Ο κλάδος των καταστημάτων χειμάζεται περισσότερο από την κρίση, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος, σύμφωνα με τη Δανός. Και στο retail οι επαναδιαπραγματεύσεις βρίσκονται στο ζενίθ, μόνον που στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ενοικιαστές βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το ποσοστό των κενών καταστημάτων διπλασιάστηκε, το δεύτερο εξάμηνο, ως απόρροια των «λουκέτων» ακόμη και σε πρώτης ζήτησης αγορές, όπως το Κολωνάκι και η Γλυφάδα. Τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει 42% στη Σόλωνος, 32% στη Σταδίου και 35% στο Μαρούσι.

Ταυτόχρονα, πριν από μερικούς μήνες, το υποκατάστημα της Nike στην Ερμού μισθώθηκε 43% χαμηλότερα, συγκριτικά με πριν, πράξη που καταδεικνύει την μεγάλη μείωση των αξιών στα καταστήματα, σύμφωνα με τη Δανός.

Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα, τα σχέδια για νέες αναπτύξεις έχουν «παγώσει», ενώ η «κινητικότητα» περιορίστηκε στην μίσθωση από την Jumbo του κτιρίου 5.500 τ.μ. της Media Markt  στο Π. Φάληρο και στη σχεδιαζόμενη επέκταση των αλυσίδων Public και H&M.

Στον αντίποδα, προοπτικές φαίνεται να παρουσιάζει η παραθεριστική κατοικία, με τα projects της τουριστικής αξιοποίησης της Αφάντου Ρόδου και της Κασσιόπης Κέρκυρας να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Δανός, τη φετινή χρονιά, ο τουριστικός κλάδος θα εμφανίσει σημαντική κινητικότητα, λόγω και των σχεδιαζόμενων αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές συγκεντρώνει η αξιοποίηση της ξενοδοχειακής μονάδας και της περικείμενης έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ δεν αφήνει αδιάφορους του Ρώσους το έργο της αξιοποίησης του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν.

Στην αγορά κατοικίας, τέλος, η Δανός / BNP Paribas εκτιμά ότι οι ζητούμενες τιμές θα σταθεροποιηθούν, με τις αξίες να έχουν υποχωρήσει στα Βόρεια και Νότια προάστια, έως και 30%, από την έναρξη της κρίσης.

 
http://www.capital.gr/news.asp?id=1739634

No comments: