24.2.13

Ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να δώσει μία ακόμη σκληρή μάχη για την περίθαλψη

The Economist
«Αν σας αρέσει το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχετε, μπορείτε να το κρατήσετε». Αυτή την υπόσχεση έδωσε επανειλημμένως ο Μπαράκ Ομπάμα στους ψηφοφόρους που ανησυχούν για το σχέδιο να αναδιαρθρώσει το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ΗΠΑ. Επρόκειτο για υπόσχεση κενή περιεχομένου, κάτι σαν «αν σας αρέσει ο άντρας σας, σας υπόσχομαι πως δεν θα σας χωρίσει». Το 2014 θα τεθούν σε ισχύ οι κύριες προβλέψεις του σχεδίου Ομπάμα. Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα αφορά το κατά πόσον θα πείσει ο νόμος τους εργοδότες, που αυτή τη στιγμή καλύπτουν τους περισσότερους Αμερικανούς και τις οικογένειές τους με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να τη διακόψουν. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν σκοπεύουν να τη διακόψουν άμεσα. Ορισμένες θα το κάνουν όμως, ενώ για όσες θα τη διατηρήσουν, είναι αναπόφευκτες ορισμένες αλλαγές. Σήμερα σχεδόν 150 εκατ. Αμερικανοί εξαρτώνται από τους εργοδότες τους για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Το σύστημα αυτό προέκυψε τυχαία: η κυβέρνηση επέβαλε ελέγχους στους μισθούς στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι επιχειρήσεις προσέφεραν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντί υψηλότερων αποδοχών προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό. Στη συνέχεια το 1954 η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρείχαν έτυχε φοροαπαλλαγών.
Εκτοτε οι εργοδότες καταβάλλουν πολύ λιγότερο για κάθε δολάριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από όσα τους κοστίζει κάθε δολάριο μισθολογικών αποδοχών. Ετσι διοχέτευσαν χρήματα στα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το κόστος των οποίων διπλασιάσθηκε στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Το μέσο κόστος της κάλυψης ενός υπαλλήλου και της οικογένειάς του όταν αυτός απασχολείται σε μια μεγάλη επιχείρηση είναι 15.745 δολάρια ετησίως σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Kaiser Family Foundation. Ετσι μειώνεται σημαντικά ο μισθός που καταβάλλεται σε μετρητά. Οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν διαμαρτύρονται. Λίγοι αντιλαμβάνονται ότι τα χρήματα που δαπανούν οι εταιρείες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προέρχονται από την ίδια τσέπη από την οποία προέρχονται και οι μισθοί. Εξάλλου, δεν υπάρχει εναλλακτική. Τα άτομα δεν δικαιούνται τις ίδιες φοροαπαλλαγές με τους εργοδότες όταν πληρώνουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Και δεν μπορούν να διαπραγματευθούν με εκείνους που παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες όπως μπορούν να το κάνουν οι εργοδότες τους. Γι’ αυτό και καταβάλλουν μεγαλύτερο κόστος για το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών, όταν βέβαια έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Συνήθως οι ασφαλιστικές εταιρείες αποκλείουν όσους είναι ήδη ασθενείς.
Ωστόσο, από τον Ιανουάριο του 2014, η νομοθεσία του κ. Ομπάμα θα καταστήσει την αγορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για άτομα πιο ελκυστική. Οι ασφαλιστικές δεν θα μπορούν πλέον να αρνούνται την κάλυψη κάποιου επειδή έχει πρόβλημα υγείας ή να του επιβάλλουν δυσθεώρητα ασφάλιστρα. Τα άτομα με εισόδημα από 100 ώς 400% του ορίου φτώχειας θα δικαιούνται επιδότησης για την αγορά ασφάλισης. Υπάρχει περίπτωση οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ως ευκαιρία για να εξοικονομήσουν χρήματα. Αν ο Θείος Σαμ επιδοτεί τα ατομικά σχέδια ασφάλισης, οι εργαζόμενοι δεν θα είναι τόσο απελπισμένοι ώστε να επιλέξουν έναν εργοδότη που θα τους καλύπτει. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για επιχειρήσεις που σταματούν να καλύπτουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και περνούν τμήμα του κόστους της στους μισθούς των υπαλλήλων τους. Η νομοθεσία του κ. Ομπάμα θα επιβάλει πρόστιμο ύψους 2.000 δολαρίων για κάθε εργαζόμενο σε όσους εργοδότες δεν επιδοτούν την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις θα επιλέξουν να πληρώσουν το πρόστιμο. Μια έρευνα της συμβουλευτικής McKinsey κατέδειξε πως το 30% των εργοδοτών θα διακόψουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «οριστικά ή πολύ πιθανόν» τα χρόνια μετά το 2014. Περισσότεροι από τους μισούς όσων κατανόησαν πραγματικά την αναμόρφωση του κλάδου της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δηλώνουν ότι θα τη διακόψουν.
Οι προβλέψεις της McKinsey ήσαν πιο ακραίες από εκείνες του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ενώ οι έρευνες άλλων συμβουλευτικών εταιρειών δεν ήσαν πιο αισιόδοξες. Η Deloitte διαπίστωσε πως το 9% των εργοδοτών προτίθεται να διακόψει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ το 10% δεν έχει αποφασίσει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_23/02/2013_512142

No comments: