27.2.13

Τι ζήτησαν οι πολυεθνικές από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συνάντηση με Κ. Χατζηδάκη
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.
Τα κυριότερα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι 11 εταιρειών αφορούσαν το κόστος ενέργειας και τις πολύπλοκες διαδικασίες στις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση. Με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας, το υπουργείο επιδιώκει να δώσει λύσεις στα γενικότερα ζητήματα, αλλά και να παρέχει «αλά καρτ» διευκολύνσεις στο πλαίσιο, βεβαίως, πάντα του νόμου.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έθεσε και το θέμα της ακαμψίας των τιμών, για να εισπράξει την απάντηση ότι οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει τις τιμές μέσω των προσφορών.
«Εχουμε ακόμα πολλή ανηφόρα να ανέβουμε. Αλλά, πάντως, θα πρέπει να δείξουμε ότι εκτός από την Ελλάδα της κρίσης αρχίζει να υπάρχει και μια Ελλάδα της ελπίδας», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_27/02/2013_512520

 Το ζήτημα του υψηλού κόστους ενέργειας τέθηκε
από τις επιχειρήσεις στον υπ. Ανάπτυξης


Κόστος ενέργειας και πολύπλοκες διαδικασίες στις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διατηρώντας παραγωγικές μονάδες. Τα ζητήματα αυτά, αλλά και αρκετά ακόμη τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ν. Μηταράκης με τους εκπροσώπους 11 πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες πρόσφατα αύξησαν την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα ή σκοπεύουν να το πράξουν στο άμεσο μέλλον. Στόχος του υπουργείου μέσα από αυτές τις συναντήσεις είναι αφενός να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων για τα γενικότερα ζητήματα, αλλά και να παρέχει «α λα καρτ» διευκολύνσεις στο πλαίσιο πάντα του νόμου.
Στη συνάντηση από πλευράς του υπουργείου συμμετείχαν ακόμη ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας κ. Σπ. Ευσταθόπουλος, ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Π. Σελέκος και ο διευθύνων σύμβουλος της Invest in Greece κ. Στ. Ησαΐας. Οι εταιρείες εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση είναι οι εξής: Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Barilla Hellas, Bic Violex, Henkel Hellas, Kraft Foods Hellas, Ελαΐς-Unilever Hellas, Nestle Ελλάς, FrieslandCampina Hellas, Παπαστράτος ΑΒΕΣ, SCA Hygiene Products και Ytong-Thrakon. Ειδικότερα, τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν τα ακόλουθα:
1. Κόστος ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στους επιχειρηματίες ότι είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα προκειμένου να βρεθούν τρόποι μείωσής του.
2. Δημιουργία μοναδικού σημείου επαφής των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση. Πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα το οποίο όμως μελετάται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
3. Απλοποίηση των διαδικασιών για εξαγωγές. Πολλές από τις επιχειρήσεις που παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση (όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η Friesland και η SCA) θέλουν να αξιοποιήσουν τις μονάδες στην Ελλάδα για εξαγωγή των προϊόντων τους. Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση των ενδιαφερόμενων εταιρειών και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τις δράσεις που έχει αναλάβει το ΥΠΑΝ στον τομέα αυτό.
4. Απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών. Για παράδειγμα μία εκ των επιχειρήσεων ανέφερε το ότι δεν μπορεί να κάνει εξόρυξη σε πρώην λατομεία που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα (αυτό προβλέπει ως γνωστόν η δασική νομοθεσία για όλες τις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες) αλλά της επιτρέπεται να ασκήσει αυτή τη δραστηριότητα σε υφιστάμενο δάσος.
5. Εφαρμογή της νομοθεσίας για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» και ειδικά του φορτοεκφορτωτή.
6. Κατάργηση αγγελιόσημου.
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της νομοθεσίας που υποχρεώνει τις βιομηχανίες να δηλώνουν έξι μήνες πριν τις βάρδιες. Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ έθεσε το θέμα της ακαμψίας των τιμών για να εισπράξει την απάντηση ότι οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει τις τιμές μέσω των προσφορών, κάτι όμως που δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100009_27/02/2013_512506

___________________________________________________

τελικά, ύστερα από 3 χρόνια μνημοσύνου, ακόμα δε μειώθηκε η γραφειοκρατία για τις εξαγωγές;;;
(ποιος δουλεύει ποιον...)

"μία εκ των επιχειρήσεων ανέφερε το ότι δεν μπορεί να κάνει εξόρυξη σε πρώην λατομεία που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα"
?????
εύλογο αίτημα!
και εγώ θέλω διόδια στη Κηφισίας



No comments: