27.2.13

Σιαρλή: Έχουμε λεφτά έως το Μάιο - ΕΚΤ: "Παράθυρο" για κούρεμα κυπριακών καταθέσεων >€100,000

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι το Μάιο, τόνισε ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

"Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά ζητήματα χωρίς πρόβλημα μέχρι το Μάιο, πάντοτε εργαζόμαστε με τρίμηνο ορίζοντα", σημείωσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον νέο υπουργό οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/760461/ArticleNewsWorld.aspx

Δεν θα πρέπει να επιβληθεί "κούρεμα" σε όλους τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης της Κύπρου, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ Benoit Coeure, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο ζημιών για τους μεγαλύτερους καταθέτες.

Μιλώντας σε συνέδριο του Reuters για το μέλλον της ευρωζώνης, ο κ. Coeure τόνισε οτι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μείωση του κυπριακού χρέους σε διατηρήσιμα επίπεδα και η δίκαιη μοιρασιά του κόστους της διάσωσης.

"Όλες οι λύσεις θα πρέπει να εξεταστούν. Δεν θα περιλάμβανα στις επιλογές ένα γενικό κούρεμα των καταθετών ως μέρος της λύσης, λόγω του ρίσκου μιας τέτοιας κίνησης ως προς την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο", σημείωσε.

Συνέχισε, δε, λέγοντας: "Νομίζω πως ένα κούρεμα για όλους τους καταθέτες δεν είναι επιλογή δεδομένου ότι δεν έχει γίνει σε καμία χώρα. Θα ήταν κάτι εντελώς νέο και δεν θεωρώ ότι είναι ώρα να κάνουμε πειράματα".

Όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο "κουρέματος" για τους καταθέτες πάνω από το πανευρωπαϊκό εγγυημένο όριο των 100.000 ευρώ, σημείωσε: "Πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη μοιρασιά του βάρους του προγράμματος, επειδή θέλουμε να υπάρξει βιώσιμο χρέος. Αλλά όχι κούρεμα σε όλους τους καταθέτες". 
Ερωτηθείς εάν εκφράζει προσωπικές απόψεις ή την άποψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, σημείωσε: "Είμαι σίγουρος ότι ο Μάριο Ντράγκι συμφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο το έθεσα. Όχι σε κούρεμα για όλους τους καταθέτες".  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/760422/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: