25.2.13

Κορυφαίοι οικονομολόγοι εναντίον Κομισιόν

Μπαράζ οικονομολόγων με διεθνές κύρος σπεύδουν να καταδικάσουν την εμμονή της Κομισιόν στη λιτότητα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή οικονομικής πολιτικής. Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pays, με αφορμή τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση στην ευρωζώνη, αλλά και την εμμονή του Όλι Ρεν στη λιτότητα, συγκεντρώνει τις απόψεις οικονομικών αναλυτών και τα επιχειρήματά τους.


  • Pawl de Grauwe, London School of Economics
Τίποτα από όσα συμβαίνουν δεν με εκπλήσσει. Όλα θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί. Οι κοινοτικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ύφεση, δεδομένου ότι ώθησα όλες τις χώρες ταυτόχρονα σε πολιτική λιτότητας που ενισχύει τις αρνητικές επιπτώσεις. Η μακροοικονομική πολιτική της ευρωζώνης ήταν καταστροφική.

  • James Galbraith, School Lyndon B. Johnson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας
Δεν είμαι αισιόδοξος. Φαίνεται ότι η ηγεσία της Κομισιόν λειτουργεί σε μία εναλλακτική πραγματικότητα, απόλυτα εξαρτημένη από τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των τραπεζών, απόμακρη και αδιάφορη από τις επιπτώσεις της δικής της πολιτικής.

  • Luis Garicano, London School of Economics
Οι Βρυξέλλες αποδεικνύονται ακατανόητα πιο δογματικές από το ΔΝΤ. Είναι αδιανόητο πόσο λίγο άλλαξαν την στάση τους. Αυτό εξηγείται εν μέρει επειδή δεν εμπιστεύονται ότι κάποιες χώρες θα συνεχίσουν στις μεταρρυθμίσεις εάν δεν τους ασκείται πίεση. Εν μέρει όμως, από πολιτικά κίνητρα. Η κρίση δεν έχει φτάσει στο Βορρά και εκεί δεν συνειδητοποιούν ότι ορισμένες χώρες πνίγονται. Η Επιτροπή υποτιμά την πιθανότητα σοβαρών ατυχημάτων.

  • Jose Manuel Gonzalez – Paramo, BCE
«Δεν υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος για την ύφεση. Κατά κάποιο τρόπο ευθυνόμαστε όλοι: οι ιδρυτές του ευρώ, οι χρηματοδοτικοί θεσμοί, οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές, οι εποπτικές κλπ. Η Κομισιόν προσπάθησε, χωρίς να σημειώνει πάντα επιτυχία, να αναζητήσει ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα. Από το 2011 αναζητά πιο ενεργό ρόλο. Οι προτάσεις της για την ανοικοδόμηση των θεμελίων του ευρώ έχουν προχωρήσει και δίνουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα.

  • Πολ Κρούγκμαν, Νομπελίστας Οικονομικών
«Ποια είναι η απάντηση του Όλι Ρεν στις καταστροφικές ειδήσεις από την Ευρώπη; Ότι πρέπει να σταματήσουμε να ενοχλούμε με αυτές τις οικονομικές αναλύσεις επειδή υπονομεύουμε την εμπιστοσύνη στη λιτότητα. Αυτά είναι συμπτώματα απογοήτευσης. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει ήδη τεράστια ζημιά και εξακολουθούν να έχουν την εξουσία και να κάνουν ζημιά.

  • Desmon Lachaman, Georgetown
Τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώνεται ταχύτερα από ότι είχε υπολογιστεί. Η εικόνα στην Ισπανία και την Ιταλία είναι πιο θλιβερή. Η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για την επιμονή της στην ταχεία δημοσιονομική σύσφιξη. Η υπερβολική λιτότητα σε συνδυασμό με το ζουρλομανδύα του ευρώ είναι αντιπαραγωγική.

  • Dani Rodrik, Harvard School
Η Κομισιόν κοροϊδεύει τον ίδιο της τον εαυτό με την ψευδαίσθηση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υπερασπίστηκε μπορεί να δώσουν ώθηση στην οικονομία εν μέσω ύφεσης, η οποία επιδεινώνεται από τα αναγκαστικά μέτρα λιτότητας. Τα τελευταία στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Η Ευρώπη έχει επείγουσα ανάγκη από μία στρατηγική ανάπτυξης για να τονωθεί η ζήτηση.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/759827/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: