25.2.13

Κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ

Ο όμιλος IKEA ανακοίνωσε ότι απέσυρε παρτίδα από κεφτεδάκια που παρασκευάζονται στη Σουηδία και είχε διαθέσει σε καταστήματά του σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μετά τον εντοπισμό κρέατος αλόγου σε δείγμα στην Τσεχία.
Αρχικά ο όμιλος ανακοίνωσε ότι σταματά όλες τις πωλήσεις κεφτέδων στη Σουηδία. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη παρτίδα είχε πωληθεί στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.
Νωρίτερα, οι τσεχικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κρέας αλόγου σε δείγμα από το υποκατάστημα του IKEA στην πόλη Μπρνο, από ένα προϊόν το οποίο στη συσκευασία του αναφέρει ότι περιέχει «κεφτεδάκια βοδινού και χοιρινού» κρέατος, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το φορτίο που ελέγχθηκε δεν είχε διανεμηθεί προς πώληση στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με το IKEA, το προϊόν παρασκευάζεται από έναν μόνο προμηθευτή, που εδρεύει στη Σουηδία.
Ο όμιλος εν τω μεταξύ επιμένει ότι  δεν έχει εντοπίσει κρέας αλόγου σε κανέναν από τους εσωτερικούς ελέγχους που διενήργησε ο ίδιος πριν από δύο εβδομάδες στα τρόφιμα που διαθέτει, αλλά ότι θα πραγματοποιήσει και νέους.
Η κτηνιατρική υπηρεσία της Τσεχίας, που επέχει επίσης ρόλο εθνικού φορέα ελέγχου τροφίμων στη χώρα αυτή, διαβίβασε τα ευρήματά της στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της ΕΕ (RASFF), όπως ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.
Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης κρέας αλόγου σε μπιφτέκια που εισήχθησαν από την Πολωνία, η συσκευασία των οποίων ανέφερε ότι επρόκειτο για «βοδινά προμαγειρεμένα μπιφτέκια» που είχαν καταλήξει στην εταιρεία εμπορίας και διανομής τροφίμων BidVest της Τσεχίας.
Οι Τσέχοι ερευνητές είχαν προηγουμένως βρει κρέας αλόγου και σε άλλα προϊόντα που διατίθενται στην τσεχική αγορά χωρίς το περιεχόμενό τους να δηλώνεται με σαφήνεια.
Οι έλεγχοι έγιναν μετά το ξέσπασμα του πανευρωπαϊκής κλίμακας σκανδάλου τον περασμένο μήνα, όταν έλεγχοι που διενεργήθηκαν στην Ιρλανδία αποκάλυψαν ότι προϊόντα βοείου κρέατος επίσης περιείχαν ένα ποσοστό κρέατος αλόγου.
Η υπόθεση πυροδότησε την ανάκληση χιλιάδων έτοιμων γευμάτων και έπληξε την εμπιστοσύνη στη βιομηχανία τροφίμων στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας, με το σκάνδαλο να αναμένεται να βρεθεί στην επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

http://www.naftemporiki.gr/story/616412

______________________________________________

μα πόσα άλογα είχαν απόθεμα;;;;

 

No comments: