27.2.13

Η λιτότητα είναι μονόδρομος, λένε Βρυξέλλες, Βερολίνο

Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι, ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες Βερολίνο και Βρυξέλλες, όταν κατέστη σαφές ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι απίθανος, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη Ρώμη. Οι αντιδράσεις Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων ποικίλλουν, ωστόσο φανερώνουν έκδηλη αμηχανία, απουσία εναλλακτικού σχεδίου, εξαιρετική ανησυχία, κατανόηση από πλευράς σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και μάλλον αδυναμία ερμηνείας του εκλογικού αποτελέσματος από ορισμένες συντηρητικές φωνές.
Βρυξέλλες και Βερολίνο κινήθηκαν στην ίδια «γραμμή» χθες, επιμένοντας ότι η μόνη επιλογή που έχει ο ιταλικός λαός είναι η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. «Οι Ιταλοί ψηφοφόροι μίλησαν και πρέπει να το σεβαστούμε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι. «Είναι στο χέρι των πολιτικών ηγετών να διαπραγματευτούν και να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν υπάρχει γυρισμός, δεν υπάρχει εναλλακτική (επιλογή)», επέμεινε ο κ. Ρομπέι. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε χθες τους πολιτικούς να μην υποχωρήσουν στον λαϊκισμό και ότι οι αποφάσεις που καλούνται να εφαρμόσουν είναι δύσκολες αλλά αναγκαίες, προκειμένου η Ευρωζώνη να αποφύγει τον κίνδυνο. «Χρειαζόμαστε δημοκρατική ηγεσία, που να έχει το θάρρος ν’ αντισταθεί σε βραχυπρόθεσμες ανησυχίες και την ικανότητα να εξηγήσει στην κοινή γνώμη ποιο είναι το διακύβευμα και ποιες οι συνέπειες αν ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι». Ομοίως, ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι Ιταλοί πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για χάρη της σταθερότητας της Ευρωζώνης. «Πιστεύω και ελπίζω ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή του γεγονότος πως υπάρχει ευθύνη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης και ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, τόνισε χθες ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές προκλήσεις και συνεπώς «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σύντομα μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί πλήρως, ώστε να δείξουμε ότι η Ιταλία προχωράει μπροστά».
Διαφορετική ήταν η τοποθέτηση Γερμανών και Γάλλων πολιτικών, με τους πρώτους να επιμένουν ότι ο ιταλικός λαός πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζει την πολιτική λιτότητας. Αντιθέτως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες ένα πιο ελπιδοφόρο μήνυμα.
«Είναι σημαντικό και προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης η Ιταλία να αποκτήσει σύντομα μια σταθερή κυβέρνηση... Στη Ρώμη γνωρίζουν ότι η Ιταλία έχει ανάγκη μια πολιτική μεταρρυθμίσεων, μια πολιτική σταθεροποίησης», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική (επιλογή) στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί».
«Μια άλλη προοπτική» Σε εντελώς διαφορετικό τόνο, ο κ. Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υποστήριξαν ότι η πολιτική της μονοδιάστατης λιτότητας πρέπει να αλλάξει. «Οταν το μόνο μήνυμα που φαίνεται να στέλνει η Ευρώπη είναι αυτό της λιτότητας, κάποια στιγμή οι πολίτες δεν μπορούν να το αντέξουν... Πρέπει να υπάρξει μια άλλη προοπτική... ότι θα υπάρξει και πάλι ανάπτυξη», είπε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για «μήνυμα διαμαρτυρίας» προς την Ε.Ε. και εκτίμησε πως η λιτότητα πρέπει να συνδυαστεί με ανάπτυξη και απασχόληση.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_27/02/2013_512589

No comments: