Νέους «πονοκεφάλους» στις ελληνικές τράπεζες προκαλεί η υποβάθμιση-μαμούθ της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από την Moody’s, καθώς όχι μόνον συμπαρέσυρε την αξιολόγηση των ίδιων των τραπεζών, αλλά υποχρέωσε και την ΕΚΤ να επιβάλει επιπλέον χρέωση (haircut) 5% επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων που δέχεται ως ενέχυρο κατά τις πράξεις αναχρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εμπορικές τράπεζες που καταθέτουν ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από ό,τι θα λάμβαναν εάν κατέθεταν τίτλους οποιασδήποτε άλλης χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.
Πτώση
Όπως διευκρίνισαν στελέχη της Τράπεζας στη Φραγκφούρτη, η κίνηση της Moody’s που διαμόρφωσε την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στην «περιοχή» του ΒΒΒ- από όλους τους οίκους, οδήγησε σε αυτόματο «κούρεμα» της αξίας τους. Και τούτο, διότι εφαρμόστηκε η απόφαση της ΕΚΤ της 15ης Οκτωβρίου του 2008, που χαλάρωνε μεν τα κριτήριά της για τους τίτλους που δέχεται ως ενέχυρο (από το ΑΑΑ στο ΒΒΒ-), μετά την κρίση της Lehman, επιβάλλοντας όμως πρόσθετο «πέναλτι» 5% σε όλους τους τίτλους με αξιολόγηση ΒΒΒ-.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο ανεξαρτήτως αξιολόγησης. Εκπρόσωπος Τύπου της Τράπεζας δήλωσε χθες ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ύψος του haircut σε περίπτωση που η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων πέσει κάτω από το ΒΒΒ- και από τους τρεις οίκους.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Mega δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ θα καταστήσει ακριβότερο τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, των οποίων η εξάρτηση από τη Φραγκφούρτη είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλη, με τις πόρτες της διατραπεζικής αγορές να παραμένουν κλειστές. Πρόσθεσε ωστόσο ότι έχει επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας για να μπορούν να λάβουν οι τράπεζες 15 δισ. ευρώ μέσω εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, ενώ παράλληλα δημιουργείται και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα «προικιστεί» με 10 δισ. ευρώ από το «πακέτο» των 110 δισ. ευρώ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Τράπεζες
Οι τράπεζες από την πλευρά τους δηλώνουν προετοιμασμένες για το «κούρεμα»: Όπως αναφέρουν έγκυρα στελέχη, ήδη η ΕΚΤ λάμβανε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή και τίτλους των τραπεζών με «έκπτωση» που για τα μέσα χαρτοφυλάκια ήταν της τάξεως του 2%-3%. Σε αυτό το ποσοστό έρχεται να προστεθεί το 5% που δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα καθώς οι τράπεζες διαθέτουν πληθώρα ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους και οι αγορές δεν είναι ανοιχτές γι΄ αυτές για να τα αξιοποιήσουν αλλού.
Όσον αφορά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, επηρεάζονται εμμέσως καθώς επηρεάζονται από τα χρηματοοικονομικά των τραπεζών. Πλην όμως, οι τιμές στην πλειονότητά τους έχουν συμπεριλάβει την συγκεκριμένη εξέλιξη η οποία όσο και αρνητική και αν είναι φαίνεται ότι είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, κάτι που αποτυπώθηκε στην σχετικά ψύχραιμη αντίδραση των τραπεζικών τίτλων στο ταμπλό του Χ.Α. χθες.
H κίνηση της Moody’s προκάλεσε αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα, με το spread των 10ετών τίτλων να αυξάνεται κατά 74 μονάδες στο 9,06% καθώς παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις θέσεων από θεσμικούς επενδυτές.
Ελεγχοι στους οίκους
Ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι «η Κομισιόν θα εξετάσει το πρόβλημα του ανταγωνισμού στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης, το ζήτημα της διαφάνειας ως προς τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν, καθώς και τη σύγκρουση συμφερόντων».
ΟΟΣΑ
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάρλο Πάντοαν, δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι η χώρα θα τα καταφέρει χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, καθώς έχει πάρει όλα τα απαιτούμενα οδυνηρά μέτρα»
Citigroup για τράπεζες
Σε πτωτική αναπροσαρμογή των τιμών-στόχων για τις μετοχές ελληνικών και κυπριακών τραπεζών προχώρησε η Citigroup. Συγκεκριμένα, μειώθηκε η τιμή-στόχος για την ETE, την Alpha Bank, την EFG Eurobank, την Eμπορική, την Πειραιώς και για το TT.
- Oλι Ρεν
«Η κίνηση έλαβε χώρα σε μια αρκετά περίεργη και ατυχή στιγμή, ύστερα από τη συμφωνία για την εφαρμογή ενός προγράμματος προσαρμογής» - Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε αυτή η νέα υποβάθμιση. Οι αγορές ερμηνεύουν με λανθασμένο τρόπο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί»
Αποδοκιμασίες για την υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's
Ολι Ρεν: Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη όχι κριτική
Ομοβροντία αποδοκιμασιών και επικρίσεων για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τέσσερις βαθμίδες δέχθηκε χθες από τις Βρυξέλλες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, χαρακτήρισε «ατυχή και περίεργη» τη χρονική στιγμή που επέλεξε η Moody’s, καθώς η Ελλάδα, όπως είπε, έχει πάρει ήδη μέτρα που αποδίδουν για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της. «Αυτή η κίνηση έλαβε χώρα σε μια αρκετά περίεργη και ατυχή στιγμή, ύστερα από τη συμφωνία που υπεγράφη για την εφαρμογή ενός προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής μεταξύ της Ελλάδας, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ», επεσήμανε.
Η απόφαση της Moody’s «δεν λαμβάνει με κανένα τρόπο υπόψη τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας?». Ο κ. Ρεν πρόσθεσε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο καθώς και με τον Eπίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Μ. Μπαρνιέ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε χθες την «παράλογη» υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s εκτιμώντας ο ίδιος ότι «οι αγορές θα αντιληφθούν σε λίγους μήνες ότι είχαν άδικο». «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε αυτή η νέα υποβάθμιση. Οι αγορές ερμηνεύουν με λανθασμένο τρόπο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί» (για την Ελλάδα), είπε ο ίδιος, καθώς η χώρα «δεσμεύθηκε και εφαρμόζει πολύ αυστηρούς όρους για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, προκειμένου να λάβει βοήθεια από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ».
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=36459151
No comments:
Post a Comment