Διάχυτη είναι η αγωνία στον ευρωπαϊκό Τύπο σχετικά με το εάν οι περικοπές δαπανών που έχουν εξαγγείλει πολλές ευρωπαϊκές χώρες επαρκούν για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης που ταλανίζει την ευρωζώνη. Εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου –που κατά κύριο λόγο θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης– αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταθέσει στην Κομισιόν προγράμματα λιτότητας.
«Η Ευρώπη διασώθηκε, αλλά οι πολίτες της θα πρέπει να πρέπει να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο», αναφέρει η πολωνική εφημερίδα Rczespospolita, αμέσως μετά την απόφαση της Κομισιόν για τα πακέτα λιτότητας που έχουν δρομολογήσει περισσότερα από δέκα κράτη μέλη της ευρωζώνης με στόχο την εξοικονόμηση 300 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Βαρσοβία δεν θα καταφέρει να αποφύγει το αναπόφευκτο, οδηγούμενη σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και σε μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης των αγροτών.
«Το σοκ της προοπτικής για πτώχευση της Ελλάδας έχει ωθήσει ακόμη και υγιή κράτη μέλη –από χρηματοοικονομικής πλευράς– να προχωρήσουν σε περικοπές», σημειώνει η πολωνική εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι στην πλειονότητά τους τα μέτρα επικεντρώνονται στη μείωση των δημόσιων δαπανών. Αυτό που προκαλεί ανησυχία, ωστόσο, είναι κατά πόσον η νέα εποχή της λιτότητας θα σηματοδοτηθεί από «κλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων και των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας», σύμφωνα με την Rczespospolita.
Εν αναμονή των μέτρων λιτότητας που θα ανακοινωθούν στις 22 Ιουνίου, η Βρετανία είναι η επόμενη χώρα που θα «πιαστεί στον χορό» της λιτότητας, με τους Financial Times να προειδοποιούν ότι οι δημοσιονομικές περικοπές είναι πιθανό να ανέλθουν στο 20% –ποσοστό που ενδεχομένως υπερβαίνει ακόμη και τις προτάσεις της κυβέρνησης των Εργατικών.
Στην ισπανική εφημερίδα El País δημοσιεύεται μία λίστα με τα κράτη που θα υποφέρουν περισσότερο, ενώ στο εξώφυλλό της αναφέρεται ότι «οι Βρυξέλλες ζητούν επιπλέον περικοπές 8 δισ. ευρώ έως το 2011», πέραν των περικοπών 11 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Παράλληλα με τις δραστικές μειώσεις των δαπανών, οι Βρυξέλλες επιμένουν για άμεση μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προγράμματος της χώρας, αλλά ακόμη και τότε «ο πόνος δεν είναι αρκετός», σημειώνει η εφημερίδα.
Για την ισπανική El Mundo, «το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Θέλει η Ισπανία να παραμείνει στο ευρώ [EUR=X] ;». Ο ισπανικός Τύπος στηρίζει σε γενικές γραμμές τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της χώρας, Χοσέ Λ.Ρ. Θαπατέρο, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που έχει λάβει κινούνται προς τη σωστή κυβέρνηση.
Στη γειτονική Πορτογαλία, η εφημερίδα Público επισημαίνει ότι «τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η Λισαβόνα δεν είναι αρκετά για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου που έχει τεθεί για το 2011». Σύμφωνα με την Κομισιόν, η χώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει –πρόγραμμα δημόσιων περικοπών κατά 100 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, μεταξύ των οποίων και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 έτη– «η Κομισιόν πιστεύει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Γαλλίας θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια που έθεσε το Παρίσι σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών», μεταδίδει η γαλλική Le Monde.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, «οι Βρυξέλλες προσπαθούν να μην σηκώσουν απόνερα», καθώς η κρίση προϋποθέτει «ταυτόχρονη εφαρμογή περικοπών και μέτρων για την προώθηση της ανάπτυξης –μια στρατηγική που προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Αντιθέτως, η ιταλική La Stampa επιδοκιμάζει τα μέτρα που έχει επιβάλει η Ιταλική κυβέρνηση, τα οποία έχουν εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, παρότι προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους. Η εφημερίδα Turin υποστηρίζει ότι η Ιταλία ίσως θα πρέπει να σκεφθεί να ασκήσει βέτο στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε περίπτωση που τα επίπεδα του χρέους της θεωρηθούν μη αποδεκτά. Στην Τσεχία, η εφημερίδα Hospodářské σημειώνει ότι η Κομισιόν έχει χαρακτηρίζει «ικανοποιητικό» το πακέτο μέτρων που έχει η μεταβατική κυβέρνηση του Ίαν Φίσερ.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα της Γερμανίας Die Zeit, θεωρεί ότι «ο αυστηρότερος έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών δεν αποτελεί στρατηγική», υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θεμελιώδη αρχή της μείωσης του χρέους –τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο. «Ας δούμε τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί το χρέος: έναν δανειστή και έναν πιστωτή», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας το ρόλο των εξαγωγών της Γερμανίας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ελλάδα και η Ισπανία. Υπό αυτή την έννοια, η Die Zeit προτείνει στην ΕΕ να μην επιβάλλει κυρώσεις μόνο στα κράτη που έχουν υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά και στα κράτη με μεγάλα πλεονασματικά ισοζύγια πληρωμών.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η φιλελεύθερη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, η οποία προτείνει στην κυβέρνηση της Άνγκελας Μέρκελ «να κάνει κάτι για την εγχώρια ζήτηση εάν θέλει να ενισχύσει τη σταθερότητα του ευρώ». Κατά τη γνώμη του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel, όμως, δεν αναμένεται στο άμεσο μέλλον σημαντική αύξηση της εγχώριας ζήτησης, τη στιγμή που οι Γερμανοί σφίγγουν το ζωνάρι προκειμένου να μην «εκπέσουν από την κοινωνική τους θέση» –μια παρατήρηση που βασίζεται σε πρόσφατη έρευνα που επισήμανε τη διάβρωση της μεσαίας γερμανικής τάξης.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1831861
No comments:
Post a Comment