Έρευνα που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps) έναντι του ελληνικού χρέους δεν έχει αποκαλύψει ακόμη κάτι το επιλήψιμο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Μαίου για το σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια δεν έχει ακόμη αποκαλύψει έκνομες ενέργειες, γεγονός που σύμφωνα με την εφημερίδα δικαιώνει τις αιτιάσεις των αναλυτών.
Αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καταδείχθηκε πως οι αγορές ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) είναι τόσο «μικρές» ώστε είναι πολύ δύσκολο να επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο την πορεία των κρατικών ομολόγων οποιασδήποτε χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 3% του ελληνικού χρέους, 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά 300 στα οποία αυτό ανέρχεται, «παίζεται» στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας - και άλλων χωρών- , αυτό που μετράει δεν είναι η απλή αγορά και πώληση των credit default swaps που αντιπροσωπεύουν πράγματι μικρό όγκο του ελληνικού δημοσίου χρέους, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις από την καθαρή κερδοσκοπική διάθεση των αγοραστών - πωλητών CDS για τα ελληνικά ομόλογα, που αποσταθεροποιεί και κάνει ευμετάβλητο το κλίμα στις διεθνείς αγορές εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, δημιουργώντας τα γνωστά προβλήματα με την αντικειμενικά αδικαιολόγητη αύξηση των spreads.
Εξάλλου, πάνω από τις 640 μονάδες βάσης διατηρείται η διαφορά απόδοσης επιτοκίου (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, μετά την προχθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody’s, κατά 4 βαθμίδες.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment