24.6.10

dw db gs u w l

Η πρόβλεψη έπεσε ανατριχιαστικά κοντά:
"Τον Μάιο που θα έχουν λήξει οι κρατικές ενισχύσεις, πόσ θα είναι το νούμερο; Κάτω από 400,000; ή κάτω από 300,000;"

Ιστορικό χαμηλό «άγγιξαν» οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μαϊο, οι οποίες υποχώρησαν κατά 33% στις 300.000. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1963. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση 20% στις 405.000. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν στις 446.000.
reporter
ΗΠΑ: Άπρόσμενη πτώση των πωλήσεων νέων κατοικιών στην Αμερική στις 300,000.

Άλλες εγχώριες απόψεις αναρωτιούνται: Μήπως οδηγούμαστε σε double dip ύφεση;
Στις ΗΠΑ τα δύο μεγάλα αγκάθια της οικονομίας, η αγορά εργασίας και ακινήτων δε φαίνεται να έχουν την πορεία που υπολόγιζε η κυβέρνηση, παρά τα υπέρογκα ποσά που έχουν διατεθεί. Μάλιστα οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μαϊο«άγγιξαν» το χαμηλότερο επίπεδο από το 1963 αφού υποχώρησαν κατά 33% στις 300.000. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1963.
Η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει ένα ριψοκίνδυνο εξάμηνο καθώς νέα σειρά προβλημάτων «χτυπά» τον τομέα real estate, ανατρέποντας κάθε ενδεχόμενο ισχυρής ανάκαμψης, είχε εκτιμήσει προ ημερών η τραπεζική αναλύτρια, Meredith Whitney.
...
Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ύφεση double-dip, σχήματος W, δηλαδή, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, Michael Hart.

Στα δικά μου μάτια συνεχίζει να μοιάζει με ένα τεράστιο U προς το ιαπωνικό πρότυπο αλλά εάν ήταν να υποδείξω τον πιο ευφάνταστο θα ήταν μεταξύ Γκόλντμαν και Ντόϊτσε, αυτοί άλλωστε είναι οι καλύτεροι του πλανήτη!
Γκόλντμαν
Ντόϊτσε


Ο κατασκευαστικός κλάδος της αγοράς κατοικίας προπορεύεται περίπου δύο χρόνια πριν το μέσο όρο της οικονομίας (software) και οι κατασκευές εκτός αγοράς κατοικίας εκτός από χαμηλές, ..μειώνονται! (λινκ)
Εάν δεν χτιστούν τα πάντα ΔΕΝ ..γλιτώνουμε!

5 comments:

sterk said...

Νομίζω ότι ειναι ξεκάθαρο ότι πριν από οποιαδήποτε ανάκαμψη θα πρέπει νοικοκυριά επιχειρήσεις αλλά πλέον και οι δυτικές κυβερνήσεις να μειώσουν τα επίπεδα του χρέους.
Αυτό μπορεί να γίνει είτε με πληθωρισμό είτε με ανάπτυξη είτε με μια μακροχρόνια επίπονη διαδικασία αποπληρωμής σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και πληθωρισμού (Ιαπωνία). Το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου είναι πληθωρισμός. Όταν το γουάν αρχίσει να ανατιμάτε (νομοτελιακά θα γίνει κάποια στιγμή) τότε ο πληθωρισμός θα επανακάμψει δυναμικά στο δυτικό κόσμο.

Anonymous said...

Εγω ειχα διαβασει σε καποιο αλλο blog , νομιζω στον techie chan , οτι το γραφημα δεν θα ειναι ουτε W ουτε U αλλα θα εχει το σχημα του κεραυνου που θα πεσει στο κεφαλι μας.

Καππα

geokalp said...

sterk
http://athenstock.blogspot.com/2008/03/blog-post_02.html

δεν είμαι σίγουρος ότι το γουάν θα ανατιμηθεί..
http://athenstock.blogspot.com/2010/06/us-stocks-futures-point-to-strong-open.html

αυτό που είναι σίγουρο ειναι ότι εάν ανατιμηθεί το γουάν και γίνουν πιο ακριβά τα κινέζικα, πάλι κάποιοι συγκεκριμένοι θα τη πληρώσουν...

δε βλέπω πληθωρισμό - ακόμα - καθώς αυτός εκτός από κόστους (ενέργεια) είναι συνήθως ζήτησης: βλέπεις κάπου ζήτηση;

Κάππα

έχει ήδη πέσει... σα το ΔΝΤ...

sterk said...

Ο υπερπληθωρισμός δεν δημιουργείτε από υψηλή ζήτηση αλλά από την άρση της πίστης στο νόμισμα και το νομισματικό σύστημα. Ακούγεται λίγο υπερβολικό αλλά με το ρυθμό νομισματικής επέκτασης ορισμένων χωρών υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Ίσως να μη συμβεί αύριο, αλλά όσο ο δυτικός κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής αλλά εξαρτάται από εισαγωγές δεν βλέπω γιατί το νόμισμα δεν θα μπορούσε να απαξιωθεί, αφού στην πραγματικότητα δεν αντιπροσωπευει κάποια παραγωγικότητα αλλά μόνο πίστη.

Βεβαίως η πίστη στο νόμισμα είναι πολύ μεγάλη αλλά υπάρχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν στο μοιραίο. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η άφρονα πολιτική των κεντρικών τραπεζών που αδιαφορώντας για τις σοβαρότατες μακροχρόνιες συνέπειες ακολοθούν πολιτικές βραχυχρόνιας "ανακούφισης"...

geokalp said...

sterk

οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυτοπαγιδευτεί στις πολιτικές που εφαρμόζουν, είτε στέλνοντας τα επιτόκια στο μηδέν είτε προεξοφλόντας χρεόγραφα...

για το πρώτο δες τη κίνησης των αμερικάνικών κεντρικών επιτοκίων από Βόλκερ (Άλαν) και δώθε
για το δεύτερο, η απροθυμία της Φεντ να σταματήσεις τα έκτακτα μέτρα, πχ αγοράς κάθε στεγαστικού δανείου που χορηγείται στις ΗΠΑ, και τις συνεχείς παρατάσεις που δίνει...

τέλος, η άρση στη πίστη στο νόμισμα που γράφεις όχι μόνο δεν δείχνει να συμβαίνει προς το $ αλλά αντίθετα οι κινέζοι τα έκαναν επάνω τους όταν είδαν τι μπορεί να συμβεί στο ευρώ... σήκωσαν μάλιστα και τα δύο χέρια προς το Βούδα ευχαριστώντας τον που δεν είχαν προλάβει να τα γυρίσουν σε ευρώ...

(εντάξει, το στόρυ έχει αρκετό δρόμο ακόμα..)