12.5.09

Τετραγωνική ρίζα

Τώρα που οι δημοσιογράφοι γράφουν για τα σχήματα της ύφεσης θυμήθηκα ότι δύο φορές επιχειρήθηκε η διερεύνηση του σχήματος της παρούσας ύφεσης, η πρώτη σχεδόν ένα χρόνο πριν.
Πλέον, στα γνωστά και από τη περίοδο 2001-3 V-U-W-L έχουμε κι ακόμα ένα! Την τετραγωνική ρίζα, την οποία φέρεται να οικειοποιείται η Merrill Lynch.

"Ίσως η ανάκαμψη να είναι γρήγορη σχήματος V, ειδικά όταν όλοι οι δείκτες έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το σενάριο ταιριάζει γάντι στην ΕΕ, η οποία θα πιάσει τα επίπεδα οικονομικής ευημερίας που απολάμβανε το 2008 [απόλυτο μεγεθος ΑΕΠ] περί το 2012.
Το γρήγορο ριμπάουντ αναμένεται να μην συνεχιστεί από ανάπτυξη "ευθείας γραμμής" (περίπτωση b') αλλά από την περίπτωση a'."
(ας έχουμε βέβαια υπόψη και τη περίπτωση g')

Στις αρχές Απριλίου, αναλυτής της DB φάνηκε πιο ορθολογικός και πρότεινε το παρακάτω σχήμα, το "εξασθενημένο κύμα".


Ο Πρόεδρος Ομπάμα κατάφερε να εμφυσήσει μια καλύτερη ψυχολογία στις αγορές - ύστερα κι από ένα -60% από τα υψηλά του 2007 - το ερώτημα είναι εάν και οι πιο κάτω στην πυραμίδα απέκτησαν επίσης καλύτερη ψυχολογία.

2 comments:

Τdi said...

Επιβεβαιώνω το "κύμα" με τα χίλια!

http://hbr.org/2009/09/doing-business-in-a-postgrowth-society/ar/1

Μάλλον, θα πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε να ζούμε και να προσαρμοζόμεθα & εξελισόμεθα (αντί του αναπτυσόμεθα) με την νέα πραγματικότητα!


ΥΓ. Αυτά τα δεδομένα είναι τα πραγματικά breaking facts!

geokalp said...

tdi

μακάρι να συνηδειτοποιήσουν πραγματικά τι συνεπάγεται η νέα πραγματικότητα και να κινηθούν αναλόγως γιατί δεν θα είναι εύκολη η επόμενη δεκαετία με τέτοια μυαλά!