19.5.09

Γερμανία: Ευκαιρίες γεννά η ηλιακή ενέργεια σε Κίνα και ΗΠΑ

Να διαβεί τα σύνορα και να αδράξει τις παγκόσμιες ευκαιρίες καλείται η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία –η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως– μετά την εξαγγελία γενναιόδωρων επιδοτήσεων των ΑΠΕ σε Κίνα και ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Κίνα έχει εξαγγείλει κρατικά κονδύλια ύψους 440 δισ. δολαρίων έως το 2020 για την ενίσχυση των ΑΠΕ στη χώρα. Παράλληλα, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δεσμευτεί για ενίσχυση των δημόσιων δαπανών στην ηλιακή ενέργεια κατά 83%, ενώ οι ετήσιες δαπάνες σε προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να ανέλθουν στα 15 δισ. δολάρια.
Ταυτόχρονα στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, οι κρατικές επιδοτήσεις του 2009 έχουν μειωθεί στο μισό –εξέλιξη που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες επέκτασης για τις γερμανικές εταιρείες.
«Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι αναπόφευκτο (οι γερμανικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας) να επεκταθούν στις αγορές όπου «ανθούν» οι επιδοτήσεις (ΗΠΑ, Κίνα) –όποιος θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να έχει μονάδες παραγωγής εκεί», τονίζει ο Άρθουρ Χόφμαν, διαχειριστής του New Power Fund στην Swiss Bank Sarasin & Cie.
Πηγή: Reuters

No comments: