18.5.09

Lipsky του ΔΝΤ: "Τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει η ανάπτυξη"

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο John Lipsky, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

“Οι εκτιμήσεις μας για την παγκόσμια οικονομία κάνουν λόγο για επιστροφή σε παγκόσμια ανάτυξη από του χρόνου,” δήλωσε ο Lipsky σήμερα στο Τόκυο. “Ωστόσο, η ανάκαμψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σταδιακά και να διαρκέσει περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες περιόδους ύφεσης του παρελθόντος.”

“Είναι προφανές ότι η τρέχουσα κρίση, η οποία θα μείνει γνωστή ώς η Μεγάλη Ύφεση, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί” συμπλήρωσε. “Οι προοπτικές για ευρεία ανάκαμψη στην Ασία θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα της παγκόσμιας οικονομικής μεταστροφής".

Επισήμανε παράλληλα ότι οι χώρες της Ασίας θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, πιθανώς μειώνοντας περαιτέρω τα επιτόκια τους.

Αναφέρθηκε τέλος σε ένα ευρύ πλαίσιο ενεργειών σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που θα περιλαμβάνει και την επανόρθωση του πληγωμένου τραπεζικού τομεά.

Αν και τα κράτη της Ασίας ανταποκρίθηκαν με "ισχύ" στην παγκόσμια κρίση και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να σταθεροποιήσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές, "αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν", υπογράμμισε.

Ο Lipsky τέλος αναφέρθηκε σε "ενθαρρυντικά σημάδια στην Ασία", όπως μεταξύ άλλων, η βελτίωση στη ψηχολογία των αγορών και σημάδια σταθεροποίησης στις εξαγωγές και την παραγωγή.

http://www.capital.gr/News.asp?id=736914

No comments: