26.5.09

Υποχώρησαν έως 6% οι τιμές των κατοικιών το α΄ τετράμηνο



Νέα μείωση κατά 3% - 6% σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση της Aspis Real Estate. Η εικόνα όμως των πρώτων τεσσάρων μηνών δεν ήταν ομοιόμορφη, καθώς η αρνητική πορεία της αγοράς κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, αντιστράφηκε από τον Μάρτιο και μετά, λόγω της σχετικής χαλάρωσης στη χορήγηση δανείων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100003_26/05/2009_316017

Πτώση τιμών στα ακίνητα


Υποχώρησαν κατά 3% έως 6% το πρώτο 4μηνο του έτους Μειώθηκαν και οι αγοραπωλησίες
Νέα μείωση τιμών κατέγραψαν οι κατοικίες κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση του δικτύου μεσιτικών γραφείων της Aspis Real Estate. Αυτή διαμορφώθηκε μεταξύ 3% και 6% κατά μέσο όρο, συγκριτικά με τις τιμές του 2008. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2008, οι τιμές των κατοικιών είχαν υποχωρήσει κατά 10%, έναντι του 2007. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα, η πτώση των τιμών ναι μεν είναι ορατή, αλλά κρίνεται ελεγχόμενη, καθώς η αγορά ακολουθεί πορεία διόρθωσης, χωρίς εξάρσεις όμως.
Αυτό οφείλεται εν μέρει και στη στάση των κατασκευαστών, οι οποίοι εμφανίζονται αμετακίνητοι στην τακτική που εφαρμόζουν τους τελευταίους μήνες, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αγοραπωλησιών εμφανίζεται μειωμένος, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της Aspis Real Estate. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τετράμηνο, σημειώθηκαν 359 συναλλαγές κατοικιών, έναντι 448 αγοραπωλησιών κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2008, μια πτώση της τάξεως του 20%. Η εικόνα, όμως, των πρώτων τεσσάρων μηνών δεν ήταν ομοιόμορφη, καθώς η αρνητική πορεία της αγοράς κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, αντιστράφηκε από τον Μάρτιο και μετά. Αυτό συνδέεται με τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά των στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aspis Real Estate, κ. Μιλτιάδη Επιθυμιάδη, «οι δυσκολίες των τελευταίων μηνών του 2008 στην αγορά κατοικίας συνεχίστηκαν και στην αρχή της φετινής χρονιάς, ωστόσο το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται μια σημαντική βελτίωση της κατάστασης με αύξηση του όγκου συναλλαγών, εξέλιξη που σχετίζεται κατά την άποψή μας με τη σταδιακή εξομάλυνση στην αγορά στεγαστικής πίστης και την εκ νέου παροχή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες. Η αλλαγή στάσης των τραπεζών, που επανακάμπτουν δυναμικά αλλά προσεκτικά στην αγορά στεγαστικής πίστης, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μας κάνει αισιόδοξους ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η μεγαλύτερη, πάντως, μείωση των τιμών καταγράφεται σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών και στα ανατολικά προάστια με 6%, ενώ ακολούθησαν περιοχές του Πειραιά (-5%), τα βόρεια και δυτικά προάστια (-4%) και τα νότια προάστια (-3%). Οσον αφορά επιμέρους περιοχές, μεγάλη μείωση της τάξεως του 19% σημείωσαν του Ζωγράφου - Ανω Ιλίσια (-19%), η Λούτσα (-18%), η Πειραϊκή (-15%), ενώ «πρωταθλήτρια» στις μειώσεις αναδείχθηκε η περιοχή του Περισσού (-21%).
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_182_26/05/2009_316010



Είναι πάντως ξεκάθαρο πλέον ότι η αγορά κινείται με πολλές επί μέρους ταχύτητες, ανάλογα με την περιοχή, την παλαιότητα του ακινήτου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και φυσικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πωλητής σε κάθε συναλλαγή».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=269936&dt=26/05/2009

No comments: