27.5.09

Ανάκαμψη από τα μέσα του 2010 «βλέπει» ο Λ. Παπαδήμος

Την ανάγκη εφαρμογής μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου από το «σκηνικό εκτάκτου ανάγκης» το οποίο δημιουργήθηκε μετά την κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος.

Από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σταθεροποιείται.

Προέβλεψε, δε, ότι θα παραμείνει υποτονική μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η σταδιακή ανάκαμψή της θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2010. Τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς στην πορεία αυτή ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το περιβάλλον των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων, της άφθονης ρευστότητας αλλά και των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης.

Διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα επιχειρήσει τη «σταδιακή μετάβαση» στο νέο περιβάλλον, επιδιώκοντας σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξει τη σταθερότητα των τιμών, καθώς η οικονομία θ΄αρχίσει ν΄ανακάμπτει.

Σε ό, τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε φάση αποπληθωρισμού. Προβλέπεται μάλιστα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει σε αρνητικά επίπεδα στη διάρκεια του έτους, ωστόσο, εκτίμησε ότι προς το τέλος του 2009 θα σημειώσει άνοδο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και στήριξης του τραπεζικού συστήματος, τα οποία εφάρμοσαν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, έχουν αποδώσει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι «ορατός πλέον ο θετικός αντίκτυπος των μέτρων αυτών στις αναπτυξιακές επιδόσεις της ευρωζώνης. Επιπροσθέτως η πολιτική αυτή συνέβαλε στην ομαλοποίηση των χρηματαγορών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: