13.5.09

Αγριο παιχνίδι με το πετρέλαιο: βυθίζεται το δολάριο, στα ύψη η στερλίνα

ZZ
Ξανά, λοιπόν, τα πετρονομίσματα της μόδας! Η κερδοσκοπία του πετρελαίου έχει τώρα αναθαρρύνει από την αποθέρμανση των πολλαπλών κινδύνων στην παγκόσμια οικονομία και αρχίζει και χτίζει θέσεις. Οχι... δεν άλλαξε τίποτε ή σχεδόν τίποτε. Απλώς η κερδοσκοπία στα μελλοντικά συμβόλαια αργού πετρελαίου που είχε βυθίσει την τιμή του πετρελαίου, τώρα τη συμφέρει να κάνει την αντίθετη κίνηση, αποδεικνύοντας την ισχύ της στο οικονομικό σκηνικό.
Η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου στα ύψη έξι μηνών, όπλισε χθες τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τα πετροδολάρια σε ένα άγριο παιχνίδι. Πυροδότησαν τη φυγή των κεφαλαίων από το δολάριο και ώθησαν τη στερλίνα σε κατακόρυφη άνοδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η τιμή του αργού πετρελαίου στο πανίσχυρο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης αφού εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακώς στα 60,08 δολάρια το βαρέλι, έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,60% στα 58,85 δολάρια το βαρέλι.
Επίσης, εντυπωσιακό ήταν το γύρισμα του δείκτη Dow Jones, στη Wall Street, και από την πτώση έκλεισε με άνοδο 60 μονάδων.
Το βρετανικό νόμισμα εκτινάχθηκε στα 1,5265 δολάρια, δηλαδή κατέγραψε ημερήσια άνοδο κατά 1,10% έναντι του δολαρίου, και ανήλθε στις 89,33 πένες, που σημαίνει άνοδος κατά 0,55% έναντι του ευρώ. Από τις αρχές του χρόνου, η στερλίνα καταγράφει άνοδο κατά 4,35% έναντι του δολαρίου και κατά 6,57% έναντι του ευρώ. Ενώ, η χτεσινή πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ ήταν 0,52%, καθώς το ευρώ ανέβηκε στα 1,3638 δολάρια.
Σε ρόλο καταλύτη κατά του δολαρίου λειτουργεί ξανά η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Να θυμίσω ότι την Τρίτη 15 Ιουλίου 2008, το δολάριο είχε καταρρεύσει στο ιστορικό ναδίρ των 1,6038 δολαρίων ανά ευρώ, όταν είχαν κορυφωθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κραδασμοί από την τρελή πορεία των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008 το τρελό άλμα του αργού πετρελαίου στα ιστορικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 147,27 δολάρια το βαρέλι.
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι με το πετρέλαιο έχει ως κύρια γενεσιουργό αιτία και δέλεαρ κερδοσκοπίας, ξανά τη διαρθρωτική άνοδο της οικονομικής δραστηριότητος στην Κίνα.
Μήπως, όμως, φταίει ξανά και η Fed;
Οσοι ασπάζονται αυτή την ιδέα, έχουν επισημάνει δύο πράγματα: Η Fed ενθαρρύνει την κερδοσκοπία στα εμπορεύματα και, δεύτερον, ότι εξωθώντας το δολάριο σε υποτίμηση, διευκολύνει την άνοδο της τιμής εμπορευμάτων που αποτιμώνται σε δολάρια. Παράλληλα, δίνει στους κερδοσκόπους ισχυρότερα κίνητρα για να στραφούν ξανά στα εμπορεύματα.
Είναι η υποχώρηση του δολαρίου που εξωθεί προς τα πάνω ξανά τις τιμές του πετρελαίου ή οι τιμές του πετρελαίου πιέζουν το δολάριο; H κορυφαία επενδυτική τράπεζα της Wall Street, η Goldman Sachs πιστεύει πάντα το δεύτερο, επειδή οι εξαγωγείς πετρελαίου εισάγουν περισσότερα από την Ευρώπη παρά από την Αμερική και διατηρούν σε δολάρια μικρότερο τμήμα των εσόδων τους από το πετρέλαιο.
Ενας άλλος λόγος είναι πως η νομισματική πολιτική της Fed επηρεάζει δυσανάλογα τις οικονομίες των νομισμάτων που είναι συνδεμένα με το δολάριο, όπως τα νομίσματα της Κίνας και του Περσικού κόλπου.
Οσοι θεωρούν τους κερδοσκόπους υπεύθυνους, επισημαίνουν την ανάδειξη του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών ως δημοφιλών επενδυτικών προϊόντων. Ωστόσο, αυτό γίνεται βάσει των προσδοκιών για τις μελλοντικές τάσεις της προσφοράς και της ζήτησης.

No comments: