25.5.09

Ανάκαμψη το 2010 βλέπει ο Τάκης Αράπογλου

«Οι ενδείξεις σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας που βλέπουμε δεν αποτελούν εγγύηση για σύντομη επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς». Αυτό δήλωσε ο Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπου της Κυριακής, χαρακτηρίζοντας ως πρωτοφανή επιχειρηματική ευκαιρία την δυνατότητα των τραπεζών να ρευστοποιούν τα κρατικά ομόλογα στην ΕΚΤ με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και να δανείζουν με υψηλότερα. Αναλυτικά ο κ. Τάκης Αράπογλου προσδιόρισε χρονικά τη ανάπτυξη το 2010, μιλώντας όμως για βραδεία και όχι απότομη ανάκαμψη. Για τις αγορές υπογράμμισε είπε πως ίσως έχουν ανακάμψει περισσότερο από ότι θα δικαιολογούσαν τα στοιχεία.
Για την Ελλάδα επεσήμανε πως«όπως πάντα, θα ακολουθήσει με μία καθυστέρηση την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αφού είναι μία μικρότερη και πιο κλειστή οικονομία από τις περισσότερες άλλες της ευρωζώνης, βασισμένη στον τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση, η συρρίκνωσή της αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη από τη συρρίκνωση που θα υποστούν οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες.
Για τις επισφάλειες και μιλώντας μόνο για την Εθνική είπε πως σε περιόδους ύφεσης έχουμε ως βασική υπόθεση εργασίας ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να διπλασιαστεί από τα σημερινά επίπεδα στο 6-6,5%.
Για την Ανατολική Ευρώπη θεωρεί πως οι τράπεζες, ελληνικές και ξένες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα περάσουν μία δύσκολη περίοδο αλλά η μακροπρόθεσμη στρατηγική δεν αλλάζει, αφού οι χώρες αυτές έχουν μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές. Επανέλαβε πως γενικά οι τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν μεγαλύτερα μεγέθη, αλλά σε ότι αγορά την Εθνική δεν υφίσταται θέμα καμίας εξαγοράς ή συγχώνευσης.
Για τα αποτελέσματα των τραπεζών ανέφερε πως θα συνεχίσουν να είναι θετικά, αλλά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι και χαρακτήρισε ως πρωτοφανή επιχειρηματική ευκαιρία την δυνατότητα των τραπεζών να ρευστοποιούν τα κρατικά ομόλογα στην ΕΚΤ με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και να δανείζουν με υψηλότερα.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=212671

No comments: