Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, ο Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για μία από τις μεγάλες αποφάσεις της προεδρίας του. Αν θα πρέπει να επαναδιορίσει τον Μπεν Μπερνάνκι στη θέση του προέδρου της Fed τον Ιανουάριο, όταν εκπνεύσει η θητεία του. Την επιλογή του περιπλέκει το γεγονός ότι ο έτερος προφανής υποψήφιος είναι ο Λόρενς Σάμερς, ο τσάρος της οικονομίας του Λευκού Οίκου.
Ο κ. Μπερνάνκι αναδείχθηκε ένας από τους ελάχιστους ήρωες της χρηματοοικονομικής κρίσης. Παρά το χαμηλό προφίλ που διατηρεί, υπήρξε πραγματικός «τίγρης» στον χειρισμό της κρίσης. Η Fed του κ. Μπερνάνκι διαφέρει παρασάγγας από εκείνη των προκατόχων του.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπερνάνκι δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη και να μιλήσει για τα μαθήματα που έλαβε. Ηταν συγκρατημένος ακόμα και όταν περιέγραφε τη μάχη για να συγκρατήσει τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων 50 ετών. Τον ρώτησα με ποιο τρόπο θα εξηγούσε στον διάδοχό του τι τον δίδαξαν αυτά τα δύο ταραγμένα χρόνια. Η απάντησή του ήταν απρόσμενη. Παρά την τόσο μεγάλη χρονική απόσταση και τις τόσες εξελίξεις, πιστεύει ότι οι ομοιότητες της τρέχουσας κρίσης είναι πολλές με έναν κλασικό τραπεζικό πανικό του 19ου αιώνα. «Είδαμε παραλλαγές του κλασικού πανικού», τόνισε ο κ. Μπερνάνκι, ενθυμούμενος τη διετία 2007-08, όταν οι υποτιθέμενες ασφαλείς αγορές αίφνης «κλείδωσαν» καθώς οι επενδυτές έσπευδαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.
Ως πρόεδρος της Fed, ο κ. Μπερνάνκι αναζήτησε καινοτομικούς τρόπους άντλησης κεφαλαίων και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις αγορές. Αν δεν απέφερε καρπούς μια τακτική, έσπευδε να δοκιμάσει κάποια άλλη. Μέχρι που, σταδιακά, ο πανικός καταλάγιασε. Τώρα, έχουν δρομολογηθεί νέα προγράμματα διάσωσης. Ο Μπάρνι Φρανκ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχεδιάζει νομοσχέδιο στήριξης της αγοράς δημοτικών ομολόγων, μέτρο που θα μπορούσε να προσθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Η πρόκληση για τη Fed θα είναι η απομάκρυνση των ερειπίων, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δομών που δημιουργήθηκαν για τη συγκράτηση της κρίσης. Ο κ. Ομπάμα θα θελήσει ένα άτομο που θα μπορεί να πείσει τις αγορές ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πατάξει τον κίνδυνο του πληθωρισμού, ανεξαρτήτως πολιτικού ή άλλου κόστους. Προς το παρόν, πάντως, μάλλον ισχύει το επιχείρημα ότι δεν αλλάζεις μια ομάδα που, τουλάχιστον σήμερα, φαίνεται να κερδίζει.
No comments:
Post a Comment