19.5.09

Moody’s: Υποβάθμιση του εξωτερικού χρέους της Ιαπωνίας

Σε υποβάθμιση του εξωτερικού χρέους της Ιαπωνίας από την ανώτερη βαθμίδα AAA της ειδικής κλίμακας αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, προέβη σήμερα ο διεθνής οίκος Moody's.
Θετικό είναι το μήνυμα, ωστόσο, από την ενίσχυση της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση των ελπίδων για αντιστροφή του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία.
Η υποβάθμιση του εξωτερικού χρέους από τη Moody's συνοδεύτηκε από αναβάθμιση των εγχώριων κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας, η οποία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης στηρίζεται κατά βάση στην εγχώρια χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Καόρου Γιοσάνο, η αναβάθμιση των εγχώριων κρατικών ομολόγων στο Aa2 υπογραμμίζει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση μεγαλύτερου όγκου κρατικών τίτλων.
Την ώρα που οι παγκόσμιες κυβερνήσεις, από το Πεκίνο έως την Ουάσιγκτον, ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση των οικονομιών τους, το χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα διογκώνονται με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα κρατών όπως η Βρετανία ή οι ΗΠΑ.
«Η κίνηση υποβάθμισης του εξωτερικού χρέους της Ιαπωνίας πυροδοτεί τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων της Moody's για τις χώρες του ΑΑΑ», προειδοποιεί ο Κένρο Καβάνο, ανώτατο στέλεχος της Credit Suisse στο Τόκιο.
Αισιόδοξα είναι, ωστόσο, τα μηνύματα από την τελευταία μηναία έρευνα του Reuters για τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες, η οποία κατέδειξε ανέλπιστη αύξηση στις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού τον Απρίλιο.
Στις ΗΠΑ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στα ανώτατα επίπεδα μετά το Σεπτέμβριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε με μικρότερους ρυθμούς τον περασμένο μήνα.
Πηγή: Reuters

No comments: