Τα τρισεκατομμύρια του Γκάιτνερ και του Μπερνάνκι επενδύονται στις τραπεζικές μετοχές της Wall Street. Προφανώς, με τέτοια ρευστότητα που έχει πέσει στο τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ρεαλιστικό το χρήμα να αγοράζει μετοχές των «υγιών» τραπεζών αλλά και των «άρρωστων». Αλλωστε, αυτός ήταν ο στόχος του Λευκού Οίκου με τα stress tests, να παραδώσει δηλ. τις 19 τράπεζες στην κοινή γνώμη και στους επενδυτές «φερέγγυες» από το στίγμα της κατάστασης χρεοκοπίας και να δαιβεβαιώσει ότι οι ζημιές όλες είναι διαχειρίσιμες! Αλλωστε, οι 10 «άρρωστες» τράπεζες, από τις 19, χρειάζονται μόνο 75 δισ. δολάρια... Εδώ έχουν ξοδευτεί για το πάρτι των αμερικανικών τραπεζών τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα να επιδοτήσει τα ιδιωτικά κεφάλαια για να αγοράσουν τα «τοξικά», δημιουργώντας ένα ταμείο με δύναμη ισχύος 2 τρισ. δολαρίων, έπρεπε να περιβληθούν με τα «αξιόπιστα» αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests). Αφού μετονόμασε τα toxic assets σε legacy assets, προφανώς για τους αδαείς επενδυτές να περιβάλουν με εμπιστοσύνη τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει τα ιδιωτικά κεφάλαια επιδοτώντας με χρήματα των φορολογουμένων την αγορά των «τοξικών». Δηλαδή για κάθε δολάριο ιδιώτη επενδυτή, το υπουργείο Οικονομικών θα δανείσει 6 δολάρια. Επομένως, προικοδοτείται η δημιουργία ενός κοινού ταμείου, του Public-Private Investment Programm (PPIP).
Και επί πλέον παρέχεται εγγύηση από τη Federal Deposit Insurance Corporation (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων) για τους ιδιώτες που θα επενδύσουν στις τράπεζες αγοράζοντας τα «τοξικά».
Ο Γκάιτνερ μαζί με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Λόρενς Σάμερς, και τον πρόεδρο της FED, Μπεν Μπερνάνκι, ήδη επέλεξαν τη μέθοδο που αγοράζει από τις τράπεζες για να ξεφορτωθούν τις «τοξικές» επενδύσεις, δηλαδή όλα τα τιτλοποιημένα στεγαστικά subprime δάνεια που έχουν μεταλλαχθεί σε ευφάνταστα απατηλά σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως τα CDO’s (Collateralised-Debt Obligations).
No comments:
Post a Comment