11.6.10

Περισυλλογή μετά τα τραπεζικά... όργια!

Τους Ζερόμ Κερβιέλ και Φαμπρίς Τουρέ -οι δύο Γάλλοι οι οποίοι υπήρξαν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου που έπληξε την Societe Generale και την Goldman Sachs- φαίνεται να τους συνδέουν πολλά κοινά στοιχεία.

Η σύνδεση ανάμεσα στους δύο άνδρες, εκτός από την εθνικότητα, είναι η οικονομική κρίση με το χαρακτηριστικό γνώρισμά της, τις τραπεζικές υπερβάσεις, που ο κ. Κερβιέλ, ο πρώην χρηματιστής της SocGen και κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου των 50 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζει ως «μεγάλο τραπεζικό όργιο».

Ωστόσο, ο κ. Κερβιέλ επιμένει ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτόν και στον κ. Τουρέ, τον τυχάρπαστο χρηματιστή δομημένων ομολόγων της Goldman Sachs, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών των αμερικανικών αρχών εποπτείας.

«Η Goldman Sachs τον στηρίζει, ενώ η Societe Generale με εγκατέλειψε», λέει ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο που συγκλόνισε τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γαλλία και οδήγησε στην παραίτηση τον Ντανιέλ Μπουτόν, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της SocGen. Ωστόσο, ο κ. Κερβιέλ εμφανίζεται πιο σίγουρος για τον εαυτό του από ό,τι στο παρελθόν, ιδίως μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του με τίτλο Trapped in a Spiral: Memoirs of a Trader. Ο 33χρονος πρώην χρηματιστής πρόκειται να δικαστεί τον επόμενο μήνα με τις κατηγορίες της κατάχρησης εμπιστοσύνης, πλαστογράφησης εγγράφων και της παράνομης εισαγωγής ψευδών δεδομένων στο κεντρικό σύστημα υπολογιστών της εταιρείας.

Στην πρώτη συνέντευξή του σε αγγλόφωνη εφημερίδα, ο κ. Κερβιέλ αποκάλυψε στους Financial Times: «Έγραψα το βιβλίο για να εξηγήσω ότι οι ανώτεροί μου στην ιεραρχία γνώριζαν τι έκανα, αλλά και για να βάλω τα πράγματα σε τάξη. Η τράπεζα με παρουσίασε σαν μια μεμονωμένη περίπτωση, ωστόσο και άλλοι χρηματιστές έκαναν το ίδιο πράγμα. Ήταν κοινή πρακτική στο trading floor».

Τα όρια
Ο κ. Κερβιέλ, ο οποίος απέφερε στην SocGen κέρδη ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το 2007, λέει πως ξεπέρασε τα όρια μόνο και μόνο θέλοντας να κερδίσει περισσότερα χρήματα για λογαριασμό της τράπεζας, εργαζόμενος 15 ώρες την ημέρα, εγκαταλείποντας την υγιεινή ζωή που έκανε για να εθιστεί στα τσιγάρα και στον καφέ και πως ήταν δεμένος με την SocGen με ένα είδος «ομφάλιου λώρου». Δεν υπήρξε καμία υπόνοια ότι αποκόμισε προσωπικά οφέλη.

Αρνείται ότι η απερισκεψία του προκλήθηκε από μια επιθυμία να ανταγωνιστεί τα «παιδιά-θαύματα» των μαθηματικών, όπως είναι ο κ. Τουρέ και που η Γαλλία ξέρει καλά να παράγει. «Ήμουν περήφανος που εργαζόμουν στο trading floor της SocGen και δεν είχα, σε καμία περίπτωση, σύμπλεγμα κατωτερότητας για άλλους συναδέλφους που γνώριζα ότι διέθεταν περισσότερες ικανότητες από μένα».

Το σκάνδαλο SocGen ήταν το πρώτο σε μια οικονομική κρίση που προκλήθηκε, εν μέρει, από τα δομημένα ομόλογα που ο κ. Τουρέ βοήθησε για να δημιουργηθούν. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον κ. Τουρέ, ο οποίος δεν φαίνεται να αθέτησε τους εσωτερικούς κανόνες, ο κ. Μερβιέλ ομολογεί ότι παρέκαμψε τα όρια συναλλαγών της SocGen και επινόησε ανύπαρκτες συναλλαγές για να αποκρύψει τα μαζικά πονταρίσματα που έκανε στις προθεσμιακές αγορές. Γιατί, ωστόσο, κανείς άλλος δεν ξεπέρασε τα όρια όπως αυτός; «Σαφώς, επέτρεψα στον εαυτό μου να εμπλακεί σε όλο αυτό, κυρίως επειδή οι ανώτεροί μου, που έβλεπαν το χρήμα να εισρέει, δεν έπαψαν να με ενθαρρύνουν να ανοίγω διαρκώς νέες θέσεις», ισχυρίζεται.

Μετά την 38ήμερη κράτησή του στις φυλακές, ξεκίνησε, πέρυσι, να εργάζεται σε μια μικρή εταιρεία πληροφορικής με αποδοχές 2.300 ευρώ μηνιαίως -ποσό που απέχει παρασάγγας από τις 58.000 ευρώ που κέρδιζε ετησίως στην SocGen.

Σήμερα αναμένει να δικαστεί. «Είμαι αποφασισμένος και έτοιμος να καταθέσω την αλήθεια στο δικαστήριο. Διαθέτω πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά που ισχυρίζομαι είναι αληθή», λέει. Ο κ. Κερβιέλ λυπάται επειδή «επέτρεψε στον εαυτό του να παγιδευτεί στο σύστημα. Λυπάμαι, επίσης, επειδή η τράπεζα στην οποία εργαζόμουν και που με υποστήριζε όταν οι συναλλαγές απέδιδαν κέρδη γι' αυτήν, με αποκήρυξε εν μια νυκτί».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=29193147

Ο Ζερόμ Κερβιέλ δεν μασάει τα λόγια του. Στο βιβλίο του που εκδόθηκε χθες με τον τίτλο «Trapped in a Spiral:Memoirs of a Trader», ο πρώην χρηματιστής χαρακτηρίζει τον εαυτό του «κρατούμενο ενός οικονομικού συστήματος που οδηγήθηκε στην τρέλα» και τους χρηματιστές «εκδιδόμενες γυναίκες σε ένα μεγάλο τραπεζικό όργιο». Στόχος του ...οργίου, για τον 33χρονο Κερβιέλ, είναι η απόκτηση χρημάτων. «Ο νόμος του τραπεζικού συστήματος είναι απλός: αυτός που κερδίζει έχει πάντα δίκιο», λέει.

Ο Κερβιέλ, ο οποίος μέχρι πριν από δύο χρόνια λάμβανε θέσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια σε παράγωγα συνδεμένα με την άνοδο των τιμών των μετοχών, κατηγορείται για κατάχρηση εμπιστοσύνης, παραποίηση εγγράφων και αρχείων και πρόκληση ζημίας 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην γαλλική τράπεζα Societe Generale. Αν βρεθεί ένοχος στη δίκη που αρχίζει στις 8 Ιουνίου, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθούν ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια, χρηματική ποινή 375.000 ευρώ καθώς και απαιτήσεις για αποζημίωση 4,9 δισ. ευρώ από την τράπεζα.

Η Societe Generale ανακοίνωσε ήδη ότι αναμένει μία «παραδειγματική τιμωρία» του πρώην υπαλλήλου της και έκανε λόγο για «μεγάλη απάτη» που «έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξή της».

Όμως ο Κερβιέλ δεν δέχεται όλες τις κατηγορίες και περνά στην αντεπίθεση με το βιβλίο του, ένα μήνα πριν από την έναρξη της δίκης. Παραδέχεται ότι παραποίησε στοιχεία και ότι ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, καταγγέλει, όμως, ότι η Τράπεζα τον ενθάρρυνε να φύγει από το Παρίσι, μια μέρα πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου ύψους 50 δισ. ευρώ. Προσθέτει μάλιστα, ότι η Societe Generale προσφέρθηκε να του πληρώσει και εισιτήριο με το τρένο, προκειμένου να φύγει, πριν αποκαλύψει την απώλεια 4,9 δισ. τον Ιανουάριο του 2008.

«Ο θάνατός μου θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση όμως η εξαφάνισή μου, χωρίς καμία αμφιβολία, θα υποστήριζε τα επιχειρήματά τους. Αυτός που φεύγει συνήθως είναι ένοχος», γράφει στο βιβλίο του, τονίζοντας ότι γιατροί της Τράπεζας του τηλεφωνούσαν καθημερινά τις πέντε μέρες που μεσολάβησαν της αποκάλυψης για την οικονομική έκθεσή του, ύψους 50 δισ. ευρώ, και της ανακοίνωσης της τράπεζας, για να προλάβουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει να αυτοκτονήσει. Τονίζει επίσης ότι οι προϊστάμενοί του, οι οποίοι τον αποκαλούσαν «μηχανή χρημάτων», γνώριζαν το μέγεθος των συναλλαγών του αλλά δεν είχαν πει τίποτα εξαιτίας των κερδών που απέφερε στην τράπεζα-σύμφωνα με τον ίδιο- ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2007.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4573361

via ciaoant1

No comments: