31.3.11

Κίνα: Υπέρ της διεθνοποίησης του γουάν ο Σαρκοζί

Έχει έρθει ο κατάλληλος χρόνος για την Κίνα να προχωρήσει στη διεθνοποίηση του νομίσματός της, ανέφερε από το Πεκίνο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας σε σύσκεψη οικονομικών αξιωματούχων σε προετοιμασία για τη συνάντηση της ομάδας G-20, με θέμα την αναμόρφωση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.
Οι διαφορές για τις συναλλαγματικές πολιτικές και άλλα σημαντικά ζητήματα υπερίσχυσαν στη συνάντηση στην ανατολική πόλη Ναντζίν, με τον Σαρκοζί να υποστηρίζει ότι το νόμισμα της Κίνας, το γουάν, πρέπει να γίνει το διεθνές αποθεματικό νόμισμα.
Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ανέφερε ότι το γουάν πρέπει πρώτα να αφεθεί σε περισσότερο ελεύθερη διακύμανση, και μετά να πάρει τον δρόμο για διεθνοποίηση.
Παρά την επιμονή του Πεκίνου ότι η νομισματική του πολιτική δεν ήταν μέσα στα θέματα συζήτησης, ο Σαρκοζί άνοιξε τη συνάντηση απευθύνοντας έκκληση για δράση, με διεθνοποίηση του γουάν.
Οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες του πλανήτη κατηγορούν την Κίνα για υπερβολικό έλεγχο στη διακύμανση του γουάν, κρατώντας το νόμισμα τεχνητά χαμηλό, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα στις κινεζικές εξαγωγές στις διεθνείς αγορές.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/03/2011_385518

No comments: