30.3.11

Αναθεωρεί το έλλειμμά της η Πορτογαλία

Εντόπισε παραλείψεις η Eurostat - Στήριξη από Βραζιλία
 
Σε αναθεώρηση του ελλείμματος θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας η Πορτογαλία μετά την παρατήρηση της Eurostat ότι Στατιστική Υπηρεσία της χώρας είχε «ξεχάσει» να συμπεριλάβει στα οικονομικά στοιχεία μια δαπάνη ύψους 2 δισ. για την ενίσχυση της τράπεζας Banco Portugues de Negocios.

Ο εκπρόσωπος της πορτογαλικής υπηρεσίας παραδέχτηκε εμμέσως την παράλειψη δηλώνοντας σήμερα ότι η Λισαβόνα θα προχωρήσει «σε ορισμένες διορθώσεις στα οικονομικά στοιχεία» τα οποία θα παραδοθούν μέχρι την Παρασκευή στη Eurostat.

Με τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα οποία πρόκειται να εκδοθούν στις 26 Απριλίου, θεωρείται βέβαιο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2010 θα διαμορφωθεί πάνω από το 7,3% του ΑΕΠ, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί και θα ξεπεράσει το 8%.

Αυτό βέβαια θα επιφέρει αναθεώρηση και στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 κάτι που σημαίνει ότι το έλλειμμα θα υπερβεί το στόχο του 4,6%.

Ευκαιρίας δοθείσης η Eurostat εντόπισε και άλλες μικρότερης αξίας «παρατυπίες» στα δημοσιονομικά στοιχεία που παρέδωσε η παραιτηθείσα κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να επανεξεταστεί η περίπτωση δανείου 500 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις μέσων μεταφοράς το οποίο εγγράφηκε στα περιουσιακά στοιχεία ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να συνυπολογιστεί στις «ζημιές» καθώς προεξοφλείται ότι δεν θα εξοφληθεί.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφίβολα πλήγμα για το κύρος της απερχόμενης κυβέρνησης η οποία θα διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία στις πρόωρες εκλογές. Όμως η σοσιαλιστική κυβέρνηση έλαβε απροσδόκητη «ψήφο εμπιστοσύνης» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην πραγματικότητα η στήριξη προήλθε από την πρόεδρο της Βραζιλίας (άλλοτε αποικία της Πορτογαλίας μέχρι την ανεξαρτητοποίησή της το 1822) Ντίλμα Ρουσέφ η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.

Η κυρία Ρουσέφ δήλωσε ότι η χώρα της θα στηρίξει με κάθε τρόπο την Πορτογαλία. «Μία από τις υπό εξέταση λύσεις είναι η εξαγορά μέρους του πορτογαλικού χρέους. Άλλη εναλλακτική είναι η επαναγορά βραζιλιάνικων ομολόγων που κατέχει αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία» δήλωσε η ηγέτης της Βραζιλίας.

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάτσιο Λούλα είχε δηλώσει ότι «εξετάζεται πράγματι η δυνατότητα αγοράς πορτογαλικού χρέους υπό προϋποθέσεις και με τις κατάλληλες εγγυήσεις».
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=392662
________________________________________

ΝΑΙ!ΝΑΙ!ΝΑΙ!
Οι οίκοι φταίνε!!! που ..υποβαθμίζουν...
Ας είμαστε σοβαροί...
Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο το οικοδόμημα της Ελλάδας που είναι σαθρό...
Και οι διαδικασίες εντός ΕΕ/ΟΝΕ δείχνουν να ..γέρνουν...
Η εξήγηση είναι ίσως πιο απλοϊκή από ότι νομίζουν οι περισσότεροι: η ΕΕ/ΟΝΕ τα έχει περάσει αυτά στις αρχές της δεκαετίας, όταν ακόμα και οι Γερμανοί καταστρατήγησαν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Οι της αγοράς τα είδαν αυτά και αποκλείεται να μην τα ξέθαψαν για τα χρησιμοποιήσουν στα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται γύρω μας από το 2008 και μετά...

υ.γ. μπορεί τα 2δισ. να είναι ..λίγα, αλλά η αφορμή είναι ..αρκετή!

υ.γ.2 η κριτική μπορεί να είναι εύκολη, οι προτάσεις σίγουρα είναι ..δυσκολότερες, η αναποφασιστικότητα που δείχνει η ΕΕ δείχνει το μέγεθος του προβλήματος... Το "πολιτικό κόστος" δείχνει ότι τους το διδάξαμε πολύ καλά όλα τα προηγούμενα χρόνια!!!

2 comments:

Κυριάκος said...

Τιιιιι μου λες; Δεν είναι τελικά το Ελληνικό γονίδιο. Εντάξει εμείς το παρατραβήξαμε αλλά νομίζω πως αν έμπαινες να ξεψαχνίσεις όλα τα βιβλία της τελευταίας δεκαετίας θα έβρισκες πολλά. Μου φαίνεται πως η ΕΕ έφτιαξε ένα σωρό κανονισμούς και πολύ λίγους μηχανισμούς...

geokalp said...

κάπως έτσι ("hφτιαξε ένα σωρό κανονισμούς και πολύ λίγους μηχανισμούς")

όμως, η αλήθεια είναι ότι το οικοδόμημα έδειξε τα σημάδια διάλυσης μετά την προσχώρηση των πολλών που μας έφτασαν στους 27...
(σκέψου μόνο τον αριθμό των crossover σε επίπεδο ..μεταφραστών για τους 27...)
εγώ κάπου έκεί, σε συνδυασμό με την τότε πολιτική της ΕΚΤ που μιμήθηκε τους Φέντιους, άρχισε να χάνω τις ελπίδες για το μέλλον της ΕΕ...