31.3.11

Ζημιές ρεκόρ

Πρωτοφανείς ζημιές (3,1 δις ευρώ) με αντίστοιχο ρεκόρ στο πλήθος (62%) ζημιογόνων εταιριών για το 2010. "Νικήτριες" οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις, ενώ η μικρομεσαίοι δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα απ' την κρίση.
Το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είναι μέχρι στιγμής το χειρότερο από πλευράς ρυθμού ύφεσης έτσι όπως καταγράφηκε από τους επίσημους δείκτες της Ελληνικής Οικονομίας (-6,6%), σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε το Τμήμα Ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Πήγασος είναι πλέον και το χειρότερο από πλευράς κερδών αφού κατεγράφησαν ζημιές 2,4 δις ευρώ ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τον ετήσιο λογαριασμό των ζημιών στα 2,93 δις ζημιών, μέγεθος που θα ξεπεράσει με μεγάλη άνεση τα 3 δις ευρώ εφόσον δημοσιεύσουν οι Ατλάντικ (9Μ: -100 εκ. ευρώ) και Ελεύθερη Τηλεόραση (-20 εκ. ευρώ).
Τα μεγέθη της χρήσης έχουν επηρεαστεί έντονα από τις μεγάλες απομειώσεις συμμετοχών και παγίων στις οποίες προχώρησαν αρκετές εταιρίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις MIG (2,2 δις ευρώ) και Alapis (960 εκ. ευρώ). Μικρότερης αλλά καθόλου αμελητέας έκτασης αναπροσαρμογές εύλογης αξίας έχουν κάνει οι Βωβός, Sciens, Σιδενόρ, Lamda Development, Μαίλλης, Trastor, Pasal, ενώ σημαντικές επισφαλείς απαιτήσεις ή ζημιές προηγούμενων χρήσεων καταγράφονται σε Εμπορική, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, ΟΤΕ, τον Κλάδο Υγείας και τις Κατασκευαστικές εταιρίες.
Εφόσον προστεθεί και η έκτακτη εισφορά των 700 εκ. ευρώ που ενσωματώθηκε στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2010 τότε η συνολική εικόνά των 164 ζημιογόνων εταιριών αφορά 6,7 δις ευρώ ζημιές έναντι των 3,78 δις ευρώ κερδών των υπολοίπων 101 εισηγμένων εταιριών. Τα περιθώρια κέρδους έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί. Οι εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης δουλεύουν με ιδιαίτερα χαμηλά νούμερα (2,4% – 2,8%) όταν μια απόσταση ασφαλείας από την τελική γραμμή είναι της τάξεως του 8% – 10%. Μόνο οι εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν διασώσει κάπως την κατάσταση των λειτουργικών περιθωρίων (14,09%) περιορίζοντας κατά 300 περίπου μονάδες βάσης τις απώλειες από τα περυσινά τους μεγέθη.
Ένας από τους λόγους διάλυσης των περιθωρίων αφορά την εσωτερική χρηματοδότηση των πωλήσεων που πραγματοποιούν ή είναι αναγκασμένες να πραγματοποιούν οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις από την στιγμή που οι λειτουργικές ταμειακές ροές είναι μειωμένες κατά 32% ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα φθηνού βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τις τράπεζες.
Ο κύκλος εργασιών
Ο κύκλος εργασιών αν και εμφανίζεται αυξημένος κατά 4% έχει επηρεαστεί από την αύξηση των φόρων που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των προϊόντων και από τις μεγάλες ανατιμήσεις λόγω των ειδικών φόρων στα καύσιμα. Εφόσον εξαιρεθεί ο κλάδος διύλισης ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 2% (76,4 δις ευρώ) μέγεθος το οποίο θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον και άλλες 150 με 200 μονάδες βάσης εφόσον συνεκτιμηθούν οι δύο φετινές αυξήσεις του ΦΠΑ. Τα λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζουν κάμψη 28% στα 7,34 εκ. ευρώ με εντονότερους ρυθμούς μείωσης σε μεσαία και μικρή
κεφαλαιοποίηση όπου η μέση μείωση κινείται μεταξύ 60% – 80%. Η συνεισφορά των μικρών εταιριών στην συνολική παραγωγή λειτουργικής κερδοφορίας έχει περιοριστεί κάτω από 10% ενδεικτικό της μεγάλης ελαστικότητας στις συνθήκες εγχώριας ζήτησης που παρουσιάζουν οι εταιρίες αυτού μεγέθους.
Τα consensus των αναλυτών στο δ’ τρίμηνο σε δείγμα 16 εταιριών είχαν γενικά επιτυχία αφού προέβλεψαν με αρκετή ακρίβεια την διακύμανση των κερδών τα λειτουργικά αποτελέσματα και τον κύκλο εργασιών. Μοναδική ίσως ακραία τιμή στο δείγμα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας τα οποία ξεπέρασαν κατά 25% τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς λόγω των υψηλών κερδών από χρηαμτοοοκονομικές πράξεις.
Πρωταγωνιστές
Δεν άλλαξε κάτι σχετικά με τους πρωταγωνιστές της χρήσης. Στις κυριότερες εταιρίες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη βρίσκουμε τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Coca cola, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μotor oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Καρέλιας. Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Καραμολέγκος, Eurodrip, Cyclon, Ικτίνος, Βογιατζόγλου και Dionic.
Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρίες που εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Βωβός, Nutriart, Intracom, Πετζετάκις, Αττικάτ, Forthnet, ο κλάδος μεταφορών, όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ, όλος ο κλάδος του Real Estate, των Βασικών μετάλλων, της Κλωστουφαντουργίας και των
Υπηρεσιών Υγείας.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=281050&nt=108&lang=1

No comments: