30.3.11

ΔΝΤ: Οι οίκοι αξιολόγησης επηρεάζουν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη

Οι υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης επηρέασαν αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της περιοχής, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.
Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν 71 αξιολογήσεις των μεγάλων οίκων - Standard & Poor's, Moody's και Fitch - που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2006 και τον Απρίλιο του 2010, οι οποίες περιλαμβάνουν υποβαθμίσεις του αξιόχρεου και αναθεώρηση των προοπτικών χωρών της Ευρωζώνης.
Στη συνέχεια, εξέτασαν τις επιπτώσεις των αξιολογήσεων στο κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) και στους χρηματιστηριακούς δείκτες μετοχών - γενικούς και τραπεζικούς - σε εννέα χώρες της Ευρωζώνης. Οι χώρες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία.
«Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι χρηματοπιστωτικές αγορές όλων των χωρών βρέθηκαν υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούσαν λίγες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρει η μελέτη.
Σε άλλο σημείο, η έκθεση αναφέρει: «Όταν υποβαθμίζονται άλλες χώρες, οι πολιτικοί πρέπει να δρουν προληπτικά και να επικοινωνούν αποτελεσματικά, ώστε να διαλύουν τις ανησυχίες για τα θέματα που οι αγορές θεωρούν ως αδυναμίες».
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ασκήσει κριτική στους οίκους αξιολόγησης, επειδή με τις αλλαγές των αξιολογήσεων τους διόγκωσαν την αναταραχή στις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις τον Σεπτέμβριο για να κάνει πιο αυστηρή την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης και να αυξήσει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/03/2011_385172

No comments: