31.3.11

Σύνοδος του G20

Με το βλέμμα στην Ιαπωνία και τη Λιβύη συναντώνται σήμερα στη κινεζική πόλη Νανζίνγκ οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των κρατών του G20.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ


Όταν η προεδρεύουσα του G20, Γαλλία, επέλεγε τη Κίνα για την επόμενη συνάντηση του γκρουπ δεν είχε πρόθεση μόνο να τιμήσει τη κυριότερη αναδυόμενη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Με δεδομένη τη σινοαμερικανική κόντρα για το θέμα των νομισμάτων, το κινεζικό έδαφος φάνταζε ως ο ιδανικός τόπος για να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση για τις προκλήσεις του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος που θα έθετε στο στόχαστρο το δολάριο και τη νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Βεβαίως, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα είχε σχεδιάσει πριν λίγους μήνες το Παρίσι. Υπό το φως των διεθνών γεγονότων, από το πυρηνικό συναγερμό της Ιαπωνίας έως το πόλεμο στη Λιβύη, η σύνοδος υποβαθμίστηκε από συνάντηση ηγετών σε συνάντηση υπουργών Οικονομικών και διοικητών κεντρικών τραπεζών και περιορίστηκε μόλις σε μία ημέρα. Επίσης, ο τόπος τέλεσης του μεταφέρθηκε από το Πεκίνο στη πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Κίνας, τη Νανζίνγκ. Αυτό σημαίνει ότι από τη σημερινή συνάντηση του G20 δεν θα πρέπει να περιμένουμε συγκλονιστικές εξελίξεις ή αποφάσεις πέρα από μια προπαρασκευαστική ανταλλαγή απόψεων εν όψει της συνόδου κορυφής του G20 στις Κάννες το Νοέμβριο.

Βεβαίως, δεδομένου των καυτών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων των ημερών, το γκρουπ έχει σίγουρα πολλά ενδιαφέροντα θέματα να συζητήσει. Οι επιπτώσεις της ιαπωνικής καταστροφής στην παγκόσμια οικονομία, οι επιπτώσεις της λιβυκής κρίσης στις αγορές των commodities και κυρίως στο πετρέλαιο, αλλά και η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρώπη που απειλείται να διευρυνθεί μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Πορτογαλία αναπόφευκτα θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση, περνώντας αντιστοίχως σε δεύτερη μοίρα τη κριτική κατά της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής ή τη συναλλαγματική πολιτική του Πεκίνου.

Βεβαίως, οι διεθνείς νομισματικές ανισορροπίες δεν είναι δυνατόν να λείψουν από το …μενού, όμως όπως φάνηκε και από τη πρόσφατη συνάντηση του G7 το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στο ιαπωνικό νόμισμα και τη πίεση του προς τα κάτω έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια των εξαγωγέων της Ιαπωνίας να αντισταθμίσουν την τεράστια οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί. "Οι διοικητές και οι υπουργοί Οικονομικών έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να συζητήσουν ώστε να ασχοληθούν με τη πολιτική της Fed" επισημαίνει ο Κρις Ρούπκεϊ της Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Επισημαίνεται ότι το παρών στη συνάντηση πέρα από τους υπουργούς Οικονομικών των είκοσι, και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, θα δώσουν ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ενώ χρέη οικοδεσπότη θα εκτελέσει, πέραν του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Γουάνγκ Κισάν. Ο δε, Γάλλος πρόεδρος από τη πλευρά του θα εκμεταλλευτεί τη παρουσία του στη Κίνα για να προωθήσει και τη δική του οικονομική ατζέντα, συζητώντας με τη κινεζική πολιτική ηγεσία σημαντικά διμερή οικονομικά project που εκκρεμούν. Αν και στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας του να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του αποφάσισε να περιορίσει τη παραμονή του στη Κίνα, ώστε να εξοικονομήσει χρόνο για να επισκεφθεί το Τόκιο, και να εκφράσει τη συμπαράσταση του στο δοκιμαζόμενο ιαπωνικό λαό. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Ιαπωνία μετά τη καταστροφή της 11ης Μαρτίου.
Σαρκοζί: Το ΔΝΤ ρυθμιστής της αγοράς συναλλάγματος
Την αναβάθμιση του ρόλου του ΔΝΤ ως ρυθμιστή της σταθερότητας της αγοράς συναλλάγματος υποστηρίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στη Νατζίνγκ στην Κίνα.

"Η Γαλλία στηρίζει τη μετατροπή των αρμοδιοτήτων του ΔΝΤ ώστε να επεκταθεί ο εποπτικός του ρόλος", ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της G20 για φέτος.
Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Γαλλίας είναι το συναλλαγματικό σύστημα, με τον Σαρκοζί να κάνει αναφορά στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες (ΗΠΑ, Κίνα), οι οποίες έχουν δεχθεί κριτική για το ότι κρατούν τα νομίσματά τους "αδύναμα" προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=280632&nt=108&lang=1

No comments: