31.3.11

Απειλούν να διακόψουν την αξιολόγηση υπερχρεωμένων κρατών οι οίκοι

Σε διακοπή της κάλυψης υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών απειλούν να προχωρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης, εάν η ΕΕ επιμείνει σε σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για λανθασμένες κρίσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor's αυτή την εβδομάδα προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ .
Σε αντίστοιχες υποβαθμίσεις έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες και οι οίκοι Moody's και Fitch, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.
Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στους οίκους αξιολόγησης, οι αποφάσεις των οποίων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματαγορές και στο κόστος δανεισμού των κρατών, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ο τρόπος που κάτι τέτοιο θα αποδεικνύεται.
Σύμφωνα με το Reuters, οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση, καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, και προειδοποιούν ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών.
Σε έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο, η Standard & Poor's εκφράζει τις ανησυχίες της, λέγοντας ότι μία «νέα νομική ευθύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των αξιολογήσεων για υπερχρεωμένα κράτη».
«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι φτιαγμένοι για να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη», είπε μάνατζερ της αγοράς αργά την Τετάρτη. «Τους κινδύνους πρέπει να τους αναλαμβάνουν οι επενδυτές», συμπλήρωσε.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1950804

_________________________________________

Ενδεχόμενα να είναι χειρότερο να μην δημοσιεύονται κρίσεις για κράτη...

No comments: