28.3.11

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ρευστότητας και όχι φερεγγυότητας

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και όχι φερεγγυότητας, αναφέρει, μιλώντας στο Capital.gr, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, αξιολογώντας την επόμενη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, σε επίπεδο πραγματικής Οικονομίας το μεγάλο ζήτημα παραμένει η ρευστότητα και μεγάλο ρόλο θα παίξει εφεξής το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να απορροφηθούν υψηλότερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και θα αρχίσουν να «δουλεύουν» οι ποικίλοι πολλαπλασιαστές δαπάνης.

«Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει παράταση χρόνου για την αποπληρωμή του δανείου της, καλύτερους όρους αποπληρωμής και κεφάλαιο κίνησης. Τα πάντα από εδώ και πέρα εξαρτώνται από εμάς, αφού πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα που θα μειώσουν το χρέος και το έλλειμμα (συνολικά μέτρα 24 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι το 2015, αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015 και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα). Θεωρώ μείζον η κυβέρνηση να προχωρήσει θαρραλέα και χωρίς να λάβει υπόψη το πολιτικό κόστος σε απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. περαιτέρω άρση περιορισμών στο cabotage και σε ορισμένα επαγγέλματα, απελευθέρωση αγορών ιδίως σε μεταφορές και ενέργεια). Οι στόχοι που μας έχουν επιβληθεί είναι υπεραρκετοί και δεν χρειάζονται νέα μέτρα αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας τη μεγάλη δυναμική της ελληνικής Οικονομίας, η οποία όπως εκτιμά, θα αρχίσει να παρουσιάζει θετικό πρόσημο ανάπτυξης ενδεχομένως και από το δ΄ τρίμηνο του 2011.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) με αύξηση του ανωτάτου ορίου των πόρων του και στην περίπτωση που έως το 2013 μία χώρα-μέλος δεν δείχνει τάση μείωσης του χρέους της ο ίδιος ο Μηχανισμός να αναλάβει να ανταλλάξει ομόλογα της χώρας με ομόλογα ESM ή EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

«Η αναδιάρθρωση χρέους έχει περάσει στις αποφάσεις της ευρωζώνης από τον Νοέμβριο του 2010 και συνιστά ενδεχόμενο από το 2013. Οποια χώρα-μέλος μετά το 2013 κάνει χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θα υπόκειται σε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της μετά από λήψη μέτρων την οποία θα συντάσσουν η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Εφόσον το χρέος της χώρας δεν θα κρίνεται βιώσιμο, θα ενεργοποιείται η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και ασφαλιστικών φορέων. Το θέμα τότε θα είναι εάν η χώρα που θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους θα την κάνει με το θετικό σενάριο της επιμήκυνσής του ή με το δυσμενέστερο σενάριο της μείωσης κεφαλαιακών απαιτήσεων (haircut)», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας.

Όπως υπολογίζει, για να γίνει μία ήπια αναδιάρθρωση χρέους χώρας-μέλους θα πρέπει οι πόροι του Μηχανισμού Σταθερότητας να ανέλθουν στο 1,5 τρισ. ευρώ από 700 εκατ. σήμερα (στην πράξη τώρα ο Μηχανισμός μπορεί να διαθέσει μέχρι 500 εκατ. ευρώ) και παράλληλα οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί να είναι ελεύθεροι να παρεμβαίνουν στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι ακόμη η αντίδραση των ηγετών της ευρωζώνης δεν είναι αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές και για το λόγο αυτό δεν βλέπει αποκλιμάκωση των spreads.

«Η ευρωζώνη δεν έχει πρόβλημα ως σύνολο, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στην Ιρλανδία και στις χώρες του νότου. Για την Ελλάδα, εν προκειμένω, το πρόβλημα είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι φερεγγυότητας αν ληφθούν υπόψη τα assets του δημόσιου τομέα και οι δυνατότητες ανάπτυξης από την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων», καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1160140 


________________________________________


Διαφωνεί μαζί του η DB...

στη τελική, είναι ίσως χαζό να μην μπορεί κάποιος να συνδέσει την ρευστότητα με την αφερρεγγυότητα: το πρόβλημα ρευστότητας οδηγεί σε πρόβλημα αφερεγγυότητας, ειδικά εάν τα νούμερα του χρέους έχουν αρχίσει να ..ξεφεύγουν ΧΩΡΙΣ να έχουν συμπεριληφθεί ΟΛΑ όσα μπορούν να το αυξήσουν (πχ καταπτώσεις εγγυήσεων ΔΕΚΟ)

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μοιάζει να είναι το σχέδιο ΓΑΠ (και άλλων, προφανώς - εάν υπάρχει πραγματικά σχέδιο) για την Ελλάδα, 
δηλαδή, 
1. μεταρρυθμίσεις με μπαμπούλα ΔΝΤ
2. προσπάθεια ενίσχυσης της ..αξιοπιστίας της χώρας σε επίπεδο ΕΕ/ΟΝΕ
α. με συνεχή μέτρα μνημονίου
β. με τα €50δισ. "αξιοποίησης" ιδιοκτησίας δημοσίου τομέα
θα έρθει να συμπληρωθεί με το 
3. «ελαφρά» αναδιάταξη του χρέους ..σε εθελοντική βάση ...σε όσους έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα - DB

τα σενάρια βρίσκονται σε επίπεδα .."κουρέματος" 35%
κάπου εκεί θα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η ΕΚΤ
προφανώς, ένα τέτοιο σενάριο είναι να συμβεί εντός 2012, άντε αρχές 2013 - κάπου εκεί, λογικά πριν, θα πρέπει να γίνουν και εθνικές εκλογές, ώστε να νομιμοποιηθεί η ενέργεια...
στο ενδιάμεσο, εγχωρίως, λογικά πάμε προς τις 2,5 τράπεζες ώστε να αντέξουν την ..ανταλλαγή - ενώ κανείς δεν ξέρει ακριβώς τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία


το σενάριο έχει πολλά μικρά πράγματα (ή και μεγάλα) που μπορεί να το θέσουν εκτός ..συρμού,
οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στο παγκόσμιο χωριό μας το επιβεβαιώνουν, ότι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε - δείτε και μάθετε τι έγινε στο Λονδίνο, από αυτά που δύσκολα τα περιμένει κάποιος...

No comments: