16.3.11

Praet: "Να δοθεί ευκαιρία στην Ελλάδα να εξυγιάνει την οικονομία της, πριν την αναδιάρθρωση"

Πριν την όποια συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εξέλιξη που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, δήλωσε ο Peter Praet, υποψήφιος για το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
"Πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις σε περίπτωση που αφήσουμε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρεωκοπήσει", είπε ο Praet σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Τετάρτη.

"Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Άλλοι έχουν διαφορετική άποψη και αυτό θέλω να τονίσω", είπε ο Praet, που κατάγεται από το Βέλγιο, κατά την διάρκεια ακρόασής του στο Ευρωκοινοβούλιο για την υποψηφιότητά του στην ΕΚΤ. "Θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία σε αυτό το πρόγραμμα (μείωσης του χρέους) της Ελλάδας. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά η χώρα δείχνει μεγάλη προσήλωση". Ο Praet συμπλήρωσε ότι οι επιπτώσεις από μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν "πολύ επώδυνες" και ότι "για όλα υπάρχει ένα τίμημα".

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/175105-Praet-%CE%9D%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82,-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7
_________________________________________

ΑΥΤΟ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΑΠ - εάν υπάρχει πραγματικά σχέδιο...

Να γίνουν όλα όσα επιθυμεί να γίνουν από πλευράς μεταρρυθμίσεων "δική του ατζέντα", υπό τη πίεση βέβαια των πιστωτών-ΔΝΤ-ΕΕ-κλπ που επιθυμούν και άλλου είδους μεταρρυθμίσεις, "δικές τους", καθώς τα λεφτά τους θέλουν.
Ταυτόχρονα, προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο ("εκπαίδευση πολιτών" μέσω ΜΜΕ, 50δισ. "αξιοποίηση") μπορεί. Χρησιμοποιούνται μάλιστα και άλλα θέματα, εκτός της χρεοκοπολαγνείας, που μας "καίνε" όπως η τρομολαγνεία και οι κασσέτες ποδοσφαίρου.

Υπολογίζει, επίσης, ότι υπάρχει αρκετό λίπος για να κάψει η μεσαία τάξη και όσοι τον υποστηρίζουν πολιτικά.

Δεν έχω αυτή τη στιγμή πλήρη εικόνα για το πότε ο κύριος όγκος των μεταρρυθμίσεων ΓΑΠ αλλά και πιστωτών θα έχει νομοθετηθεί όμως σίγουρα μέχρι πριν το καλοκαίρι και την επόμενη δόση.

Τα επόμενα δύσκολα, πολύ δύσκολα είναι τα εξής δύο:
1. τυχόν "ανάπτυξη" - επίσης δεν έχω καμία ιδέα για το πως μπορεί να υπάρξει - προς το τέλος του χρόνου. Ενδέχεται, οι θετικότερες του αναμενόμενου εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό να βοηθήσουν κάπως. Ίσως και ένα καλύτερο "επενδυτικό κλίμα" με το Ελληνικό.
2. νέος δανεισμός από τις αγορές ή το EFSF - το δεύτερο ίσως να είναι απλά λίγο πιο εύκολο - καθώς σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να μην βγαίνουν τα νούμερα χωρίς νέο δανεισμό.


Πάντως, η εσωτερική αγορά δείχνει ότι δεν πρόκειται να πάρει μπρος ["ανάπτυξη ΑΕΠ" προς το μηδέν (0)]. Ίσως ούτε το 2012.
Με την ανεργία μάλιστα στα ύψη, σχεδόν όλους τους κλάδους να έχουν επηρεαστεί από την ύφεση και τις πολλές μικρές ή μεγάλες εστίες αντίδρασης (φορτηγατζήδες, ΧΥΤΑ, διόδια, λίγο από αγρότες, ΔΕΚΟ, προμηθευτές δημοσίου, συνταξιούχους, ελλ. επαγγελματίες, εμπόρους κλπ.) όλα δείχνουν να κρέμονται από μια κλωστή, το απέδειξε περίτρανα όσα περνάει η Γιαπωνία (σεισμός, τσουνάμι, ραδιενέργεια, ηφαίστειο).
Δείχνει επίσης, ότι το ως άνω ευνοϊκό σενάριο, δύσκολα μπορεί να το αντέξει η μία κλωστή.

2 comments:

Κυριάκος said...

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που περιγράφεις, κάτι τέτοιο έχω καταλάβει κι εγώ πως είναι το σχέδιο.

geokalp said...

καλημέρα Κυριάκο

θα μπορούσα να το διανθίσω το σχέδιο αλλα κι αυτά καλά είναι

το θέμα όμως είναι εάν τα deadlines που υπάρχουν (πίεση δανεισμού κυρίως - εσωτερικό μέτωπο αντιδράσεων) θα κρατηθούν, με δεδομένο ότι η οικονομία (εσωτερική ζήτηση) δεν βλέπω πως ακριβώς θα ορθοποδήσει
έχεις κάποια εκτίμηση;