31.3.11

Οι Ελβετοί «καλοβλέπουν» το ευρώ

Η ανατίμηση του φράγκου πλήττει τις εξαγωγές, προκαλώντας σκέψεις ένταξης στην Ευρωζώνη
Bloomberg
Ο Τιερί Στερν, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ελβετικής ωρολογοποιίας Patek Philippe, εκτιμά ότι η χώρα του ίσως είναι καλό να υιοθετήσει το ευρώ, καθώς η ανατίμηση του φράγκου πλήττει τις εξαγωγές. «Είναι εφιάλτης για όλους», δηλώνει. «Πρέπει να προσαρμοστούμε. Κάτι θα συμβεί. Δεν ξέρω πότε, αλλά κάποτε θα συμβεί».
Οι ελβετικές εξαγωγές υστερούν σε σχέση με τα γερμανικά προϊόντα που πωλούνται στο εξωτερικό, καθώς εταιρείες όπως η ωρολογοποιία Swatch Group και η προμηθεύτρια χημικών Lonza Group βρίσκουν εμπόδιο το ακριβό φράγκο. Το ελβετικό νόμισμα είχε κέρδη 10% πέρυσι έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο από την κρίση χρέους της Ευρώπης. Οι αγορές συναλλάγματος βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί οι αναλυτές αναμένουν για φέτος ανάπτυξη 1,95% για την ελβετική οικονομία, έναντι 2,6% για τη γερμανική.
Ο πρόεδρος της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Χίλντεμπραντ, δήλωνε πρόσφατα ότι η ανατίμηση του φράγκου συγκαταλέγεται στους «σημαντικούς κινδύνους» για την οικονομία. Οι εξαγωγές, που ευθύνονται για το ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας, αυξήθηκαν κατά 7,1% το τέταρτο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Στη Γερμανία, κατέγραψαν άλμα 15%.
Οι Ελβετοί συνεχίζουν να αντιδρούν στην υιοθέτηση του κοινού νομίσματος και μόλις το ένα από τα πέντε κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού στηρίζει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ε. Ε. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί σειρά διμερών συνθηκών με την Ε. Ε., όταν οι ψηφοφόροι απέρριψαν πρόταση του 1992 για ένταξη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Ετσι, η χώρα των 7,8 εκατομμυρίων κατοίκων μπόρεσε να απολαύσει κάποια από τα προνόμια της ένταξης χωρίς να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία. Οσο για την ένταξη στην Ευρωζώνη «δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον», διαβεβαιώνουν πολιτικοί επιστήμονες. «Κανένα κόμμα δεν θα το πρότεινε αυτό, καθώς γνωρίζουν ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να μείνουν στο φράγκο».
Το 47% των ελβετικών εταιρειών θεωρεί ότι το νόμισμα βλάπτει τις παραγγελίες, όπως προκύπτει από έρευνα της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. «Πέρυσι, η μετατροπή από ξένα νομίσματα μας κόστισε περίπου το 6% των εσόδων μας», παραδέχεται ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας μεταφορών Kuehne + Nagel International, η οποία έχει σκεφθεί να αλλάξει σε ευρώ το νόμισμα στο οποίο καταρτίζει τα οικονομικά αποτελέσματά της. «Πρέπει να αντισταθμίσουμε το γεγονός αυτό με μεγαλύτερη ανάπτυξη».
Μόνο το δολάριο είχε χειρότερες επιδόσεις από το ευρώ το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg για τις επιδόσεις των 10 δημοφιλέστερων νομισμάτων του κόσμου. Το ευρώ υποχώρησε κατά 3,3% λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Οι ελβετικές μετοχές υστερούν και αυτές σε σχέση με τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές. Ο δείκτης SMI της ελβετικής αγοράς έχει υποχωρήσει κατά 0,6% από τις αρχές του έτους, έναντι αύξησης 1,4% του γερμανικού DAX και 5,7% του γαλλικού CAC 40. Ο Νόρμπερτ Βάλτερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, δήλωνε τον Ιανουάριο στην εφημερίδα Aargauer Zeitung ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση για τους Ελβετούς εξαγωγείς. «Μόνο μια καθολική λύση θα βοηθούσε, και αυτή είναι η ένταξη στο ευρώ», τόνιζε χαρακτηριστικά.
Η ελβετική οικονομία αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο 1,6% ετησίως τη δεκαετία ώς το 2010, έναντι 0,9% της Γερμανίας. Η Κεντρική Τράπεζα αναβάθμισε την εκτίμησή της για τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ από 1,5% στο 2%.
«Σε γενικές γραμμές, εντάσσεσαι σε μια νομισματική ένωση αν έχεις πρόβλημα αξιοπιστίας», αντιτείνουν κάποιοι οικονομολόγοι. «Ομως με την Ευρωζώνη ισχύει το αντίστροφο. Σε σχέση με το πρόβλημα αξιοπιστίας του ευρώ, η ισχύς του φράγκου είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_31/03/2011_437469

No comments: