31.3.11

Ρουμανία: Σε ισχύ η νέα δανειοδοτική συμφωνία με ΔΝΤ

Σε ισχύ τίθεται, σήμερα, η νέα «προληπτικού» τύπου δανειοδοτική συμφωνία μεταξύ της Ρουμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Η νέα συμφωνία εγκρίθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις 25 Μαρτίου 2011 και στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις ρουμανικές αρχές για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που ήδη, υλοποιούνται στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας.
Επίσης, με τη νέα συμφωνία οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτή τη διαδικασία, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, την οποία αναδημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων «Agerpres».
Ο κ. Λίπσκι υπογράμμισε, επίσης, ότι, η νέα συμφωνία επικεντρώνεται στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, καθώς και της ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Εξάλλου, προτεραιότητα θα δοθεί στη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Σύμφωνα με τον κ. Λίπσκι, οι ρουμανικές αρχές επιθυμούσαν τη «συνέχεια» της προηγούμενης δανειοδοτικής συμφωνίας, προκειμένου να καταστήσουν σαφή τη δέσμευσή τους στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις.
Η νέα συμφωνία προβλέπει τη διάθεση ποσού περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για διάστημα 24 μηνών. Η νέα συμφωνία θα υλοποιείται, παράλληλα με μια νέα αντίστοιχη διαδικασία που υπέγραψε η Ρουμανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα, για να λάβει 1,4 δισ. ευρώ και 0,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Το ποσό των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να αντληθεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως μια ενδεχόμενη «επίθεση» στο εθνικό νόμισμα και όπως ανακοινώθηκε, διατέθηκε στην Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Ρουμανίας.
Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ αναμένεται στο Βουκουρέστι από τις 25 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου 2011, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τις ρουμανικές αρχές για την πρόοδο της υλοποίησης των διαδικασιών που προβλέπονται στις δύο συμφωνίες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/03/2011_385435

No comments: