30.3.11

PIMCO: Σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσει να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 100 μονάδες βάσης το επόμενο διάστημα προκειμένου να φέρει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης σε πιο φυσιολογικά επίπεδα κοντά στο 2%, εκτιμά ο επικεφαλής ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου επενδύσεων της PIMCO.

Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή δεν αναμένεται να αποθαρρύνει την ΕΚΤ από την αύξηση των επιτοκίων, σημειώνει ο Andrew Balls, μέλος της επενδυτικής επιτροπής της PIMCO, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη να ενεργήσει προληπτικά για να αποτρέψει την άνοδο των τιμών στην ενέργεια να τροφοδοτήσει υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες", δηλώνει μεταξύ άλλων ο Balls.

Ωστόσο, η εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης και τις εξελίξεις στις ταραγμένες χώρες της περιφέρειας.

"Ο κίνδυνος παραμένει για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης στις ασθενέστερες χώρες της περιφέρειας από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να μην μπορέσει να υλοποιήσει τη σχεδιαζόμενη ομαλοποίηση των επιτοκίων της", προσθέτει.

Εκτιμά παράλληλα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού "και θα συνεχίσει με σταδιακό ρυθμό που θα μπορούσε να μειωθεί αν υπάρξουν στοιχεία ότι η δημοσιονομική σύσφιξη προκαλεί σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης".


http://www.capital.gr/News.asp?id=1162071

No comments: