31.3.11

Ζημίες 438,1 εκατ. για την Αγροτική

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,26 δισ. ευρώ προχωρά και επισήμως η τράπεζα
Με ζημίες ύψους 438,1 εκατ. ευρώ έκλεισε η χρήση του 2010 για την Αγροτική Τράπεζα έναντι ζημιών ύψους 451,7 εκατ. ευρώ το 2009. Η διοίκηση της τράπεζας για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας -η ΑΤΕ είχε υποχρεωθεί σε αύξηση κεφαλαίου μετά την αποτυχία στο stress test που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2010- ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,26 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 675 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ενώ τα 585 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή της βάση. Παράλληλα θα «τρέξει» εκτεταμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η τελική έγκριση της Επιτροπής. Το σχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του κόστους -με αναδιάρθρωση δικτύου καταστημάτων, περιστολή μισθολογικών και γενικών δαπανών- και την άμεση πώληση θυγατρικών και άλλων συμμετοχών.
Ηδη από τον Δεκέμβριο του 2010 η διοίκηση της ΑΤΕ, υλοποιώντας τη νέα πολιτική της, έχει προχωρήσει σε κινήσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης και ενίσχυσης της ποιότητας των στοιχείων του ισολογισμού, την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των κεντρικών υπηρεσιών και του δικτύου. Το 2010 το ενεργητικό του ομίλου περιορίστηκε στα 31,2 δισ. ευρώ (-4,8%) στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ισολογισμού, ενώ το σύνολο των χορηγήσεων υποχώρησε κατά 3,4% και διαμορφώθηκε σε 21,2 δισ. ευρώ. Μεγάλη πτώση -σε ποσοστό 12,9%- κατέγραψαν και οι καταθέσεις οι οποίες συρρικνώθηκαν στα 19,7 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, σε ό, τι αφορά το χαρτοφυλάκιο δανείων, οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων σημείωσαν οριακή αύξηση (+0,9%) ενώ κατά 3% μειώθηκαν τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων. Πτώση 8% σημείωσαν τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά 5% μειώθηκαν τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα, κατά 5,6% μειώθηκαν τα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα, ενώ κατά 12,1% ενισχύθηκαν τα επιχειρηματικά δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 11,08% από 7,6% που ήταν στο τέλος του 2009. Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 67,3% έναντι 71,1% στο τέλος του 2009. Το 2010 η ΑΤΕ προχώρησε στη διενέργεια προβλέψεων 604 εκατ. ευρώ.
Με αφορμή τα αποτελέσματα του 2010, ο διοικητής της ATE Bank κ. Θεόδωρος Πανταλάκης δήλωσε: «Το 2010 ήταν έτος καμπής για την ελληνική οικονομία. Η ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης λειτούργησε σταθεροποιητικά για την οικονομία και σηματοδότησε τη λήψη μέτρων αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, η καταρχήν συμφωνία στο πλαίσιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αναπροσαρμογή του επιτοκίου και του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του μηχανισμού στήριξης, σε συνδυασμό με την προώθηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, βελτιώνουν τις συνθήκες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας και διευκολύνουν την επάνοδο της οικονομίας σε θετική τροχιά».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_31/03/2011_437503

No comments: