30.3.11

Παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Συρία

Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρόεδρο της Συρίας Assad να ανακοινώνει στο σημερινό του διάγγελμα την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης  και την ανακοίνωση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, μεταδίδει το Reuters.

Ο Πρόεδρος της Συρίας από τα μέσα Μαρτίου δέχεται εντονότατες πιέσεις λόγω των αιματηρών διαδηλώσεων που έχουν στοιχήσει την ζωή σε περισσότερους από 40 πολίτες.

Προσπαθώντας να απαντήσει στις πιέσεις αυτές ο κ. Assad έκανε χθες δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης.
"Ο Πρόεδρος Assad αποδέχεται την παραίτηση της κυβέρνησης", ανέφερε ανακοίνωση στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ωστόσο η παραίτηση της κυβέρνησης αποτελεί περισσότερο μια κίνηση εντυπωσιασμού καθώς οι ουσιαστικές εξουσίες ελέγχονται όλες από τον πρόεδρο Assad.

Ο Assad απευθύνθηκε σήμερα στους πολίτες της Συρίας από το κοινοβούλιο για να κατευνάσει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια. Αναμενόταν να ανακοινώσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ικανοποιούσαν τους εξεγερμένους πολίτες.

Στο σημερινό του διάγγελμα στο λαό της Συρίας όμως ο πρόεδρος Assad δεν ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επίσης δεν έδωσε παρουσίασε κάποιο σχέδιο για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ικανοποιούν τα αιτήματα για περισσότερες ελευθερίες και μεγαλύτερη διαφάνεια.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Συρίας είπε ότι οι διαδηλώσεις εναντίον του εξυπηρετούν διεθνή συμφέροντα που έχουν σαν στόχο την καταστροφή της Συρίας και τόνισε ότι η Συρία δεν είναι απομονωμένη από όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι διαδηλωτές εκπροσωπούν “εχθρούς οι οποίοι εργάζονται καθημερινά και επιστημονικά για να υπονομεύσουν την σταθερότητα της Συρίας” και πρόσθεσε ότι “είναι ηλίθιοι που διάλεξαν σαν στόχο την Συρία.” Η δοκιμασία αυτή αποτελεί σύμφωνα με τον Assad ένα τεστ για την ενότητα της Συρίας.

Πάντως ο πρόεδρος της Συρίας πρόσθεσε ότι πολλοί από τους διαδηλωτές έχουν νόμιμα αιτήματα και ότι “δεν μπορούμε να πούμε ότι κάθε ένας που διαμαρτυρήθηκε στους δρόμους είναι προδότης”.

Παρόλα αυτά δικαιολόγησε την κυβέρνηση της Συρίας  λέγοντας ότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες να μην τραυματιστεί κανείς από τους διαδηλωτές.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/633166/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: